Malaysia Berita

Sathia: Program akar umbi perlu dinilai semula, kualiti pemain Jordan dan Uzbekistan jauh beza dengan Malaysia

B Sathianathan menyifatkan program pembangunan akar umbi perlu dinilai semula jika mahu melihat skuad kebangsaan bersaing dengan lebih seimbang di peringkat antarabangsa.

Ini selepas kekalahan 4-0 kepada Jordan dan 5-1 kepada Uzbekistan minggu lalu membuktikan bahawa kualiti pemain skuad Harimau Malaya ketika ini masih lagi jauh ketinggalan.

Malah, Sathia menyifatkan skuad kebangsaan tidak mempunyai asas yang mencukupi untuk menyaingi pihak lawan yang berada di kedudukan ranking lebih tinggi.

“Malaysia hampir tidak memiliki percubaan tepat ke arah lawan mereka,” katanya kepada NST.

“Mereka juga bergelut untuk membuat hantaran mudah berbanding pihak lawan.

“Pemain Jordan sangat pantas, fizikalnya bagus dan teknikalnya sangat bagus. Mereka mempunyai apa yang diperlukan untuk bermain bola sepak di peringkat tinggi. Mereka tahu bila mereka perlu membuat tekanan dan mengawal tempo menentang Malaysia.

“Pemain kita tidak dapat menghalang mereka walaupun ramai yang berada di kawasan pertahanan. Mereka tidak dapat mengatasi permainan Jordan. Ini adalah realiti dan menunjukkan bahawa kita perlu melakukan sesuatu terhadap program akar umbi.

“Saya tidak hanya bercakap mengenai Akademi Mokhtar Dahari. Ia harus menjadi satu perubahan holistik. Jordan dan Uzbekistan berada dalam tahap yang berbeza, walaupun mereka adalah pasukan dari Asia.”

Bagaimanapun, Sathia percaya skuad kebangsaan masih memiliki beberapa pemain yang bagus.

“Perlawanan di Amman tidak lain tidak bukan adalah untuk mengenal pasti pemain baru untuk memperkuatkan pasukan kebangsaan. Jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe mungkin telah mengenal pasti beberapa pemain untuk Piala AFF.

“Ini keputusan yang baik oleh Cheng Hoe untuk menguji pemain baru. Saya kagum dengan Faisal Halim dan Rizal Ghazali, kedua-duanya bermain bagus di Amman.

“Faisal adalah pemain yang berani manakala Rizal adalah pemain pertahanan yang sangat kuat.”

Justeru, beliau berpendapat program akar umbi perlu menilai dari segi membentuk asas seseorang pemain dan corak permainan yang perlu diterapkan.

“Ini pengajaran untuk semua, untuk jurulatih seperti saya, jurulatih lain dan pegawai yang buat keputusan untuk perkembangan bola sepak kita,” katanya kepada BH.

“Walaupun kita bermain tiga atau empat kali pun dengan mereka (Jordan dan Uzbekistan) tetap sama, kerana kita kena tahu kemahiran pemain mereka dengan pemain kita jauh berbeza.

“Kita tidak boleh buat apa-apa dengan pemain yang sudah berusia 17 atau 18 tahun. Kualiti kemahiran (individu) harus dibentuk dari kecil jika kita betul-betul nak main bola sepak di peringkat antarabangsa dan berada dalam kelompok 10 terbaik Asia.

“Jadi, latihan pemain kita di akademi dan sekolah-sekolah harus berubah. Corak (permainan) lama sudah tidak boleh diguna pakai kerana sekarang ini kita nampak kepantasan (pergerakan) dan kemahiran dari aspek mengawal bola.

“Itu perkara yang harus kita buka mata dan bagaimana nak dapatkan pemain seperti itu dalam enam tahun, 10 tahun. Apa yang NFDP (Program Pembangunan Bolasepak Negara) buat adakah itu cukup atau kita kena perubahan.”