Liga Perdana Berita

Jamie Carragher menggariskan ‘masalah’ Cristiano Ronaldo akan menyebabkan Manchester United

Jamie Carragher percaya Cristiano Ronaldo mungkin menimbulkan lebih banyak “masalah” daripada yang dia akan menyelesaikan di Manchester United walaupun penyerang Portugal itu menjaringkan tiga gol dalam dua perlawanan sejak bergabung semula dengan kelab dari Juventus.

Pemain berusia 36 tahun itu telah membuat sensasi sebagai permulaan hidup di Old Trafford, dengan menjaringkan tiga gol dalam dua penampilannya hingga kini, walaupun Portugis tidak dapat menghalang Red Devils daripada kekalahan di Young Boys pada pertengahan minggu Liga Juara-Juara.

Dan bekas pemain pertahanan Liverpool, Carragher, ragu-ragu mengenai kesan Ronaldo pada kejayaan pasukan barunya musim ini, dengan Ole Gunnar Solskjaer kian diberikan dilema pemilihan kerana menonjolnya bekas bintang Real Madrid dan Juventus itu.

“Persoalan yang lebih luas untuk United adalah adakah kedatangan Ronaldo membuat mereka lebih dekat menjadi pasukan yang dapat memenangi gelaran dan Liga Juara-Juara lagi?” tanya Carragher dalam ruangan Telegraphnya.

“Berdasarkan bukti beberapa perlawanan pertama… saya akan mengatakan tidak. Apa yang tidak dapat dilakukan oleh kedatangannya adalah mengubah United menjadi unit pemenang gelaran atau memaksakan cara permainan yang mereka masih kurang.

“United masih kelihatan seperti kumpulan individu cemerlang yang perlu dibentuk menjadi kekuatan kolektif. Kekalahan Liga Juara-Juara United pada hari Selasa mengejutkan saya sebagai contoh klasik seorang jurulatih dalam kedudukan di mana dia dapat memikirkan pilihannya sehingga akhirnya membuat perubahan dalam usaha untuk membuat semua orang gembira. Ini mungkin menjadi masalah yang berulang dan sebahagiannya merupakan tambahan masalah dari keadaan Ronaldo ini.

“Apabila cergas, dia akan bermula sebagai penyerang tengah. Ini bermakna orang lain akan bertukar jawatan secara berkala. Pelatih suka mengatakan bahawa mereka menyambut masalah mengenai pemilihan pemain-pemain. Sekiranya anda terlalu prihatin untuk mendapatkan masa permainan untuk pemain, ini dapat memberi kesan yang tidak baik pada keseimbangan sisi dan konsistensi persembahan.”

Dengan Ronaldo bermula sebagai No 9 United, Jadon Sancho, menandatangani musim panas ini dengan harga £72.9 juta dari Borussia Dortmund, kini bersaing dengan Mason Greenwood untuk bermula di sebelah kanan.

Disamping itu, peranan Paul Pogba juga masih belum jelas, setelah terkesan sebagai pemain tengah sisi kiri pada awalnya, sebelum kembali ke gelanggang tengah menentang Wolves dan Newcastle.

Kembalinya Marcus Rashford dari kecederaan akan memberikan masalah lain, sementara laluan Edinson Cavani untuk permulaan kelihatan bermasalah jika Ronaldo tetap cergas dan bersemangat untuk bermain setiap perlawanan.

Perjalanan ke West Ham pada hari Ahad memberikan peluang untuk bangkit dari kekalahan pertengahan minggu dan lebih banyak pemerhatian tentang bagaimana Solskjaer akan menampung Ronaldo dan skuadnya untuk maju ke depan.