Liga Perdana Berita

Klopp gembira dengan enam bintang muda Liverpool yang ‘sangat menarik’

Jurgen Klopp nampaknya sangat teruja dengan tanaman muda Liverpool ketika ini dari akademi kelab Liga Perdana kerana dia telah membawa 36 pemain ke kem The Reds selama sebulan di Austria dengan beberapa pemain muda terbaik kelab bergabung dengan pasukan pertama.

Sebilangan besar pemain antarabangsa Klopp tidak akan menyertai kumpulan ini sehingga awal Ogos, dan ini memberinya peluang untuk memerhatikan bakat akademi yang ada.

Klopp memberitahu laman web rasmi Liverpool: “Mereka sangat menarik, saya harus katakan. Kesemuanya – tidak ada seorang pun di mana saya berkata, “Oh”.

“Mereka semua sangat bagus. Saya harus katakan, Akademi melakukan pekerjaan yang cemerlang, kita tidak boleh mengatakannya dengan cara yang berbeza – kita mempunyai banyak pemain yang sangat kita gemari. Ini adalah situasi menang-menang.”

Bos Liverpool menambah: “Saya memberitahu mereka pada hari-hari pertama, jangan menahan apa-apa kerana itu benar-benar membuang masa.

“Anda berpeluang mengesankan, jadi lakukanlah. Anda berada di sini kerana anda baik, kita semua tahu bahawa: Sekarang anda di sini, jangan menahan apa-apa.

“Kemudian anda melihat bagaimana Tyler (Morton), Conor (Bradley), mereka semua menaruh hati di atas padang dan sungguh, sangat senang dilihat. Kami mempunyai pemain yang sangat muda; Kaide Gordon, misalnya, sekarang yang termuda.

“Kemudian ada 18 tahun, 19 tahun masih sangat muda. Kemudian Leighton Clarkson sudah berusia 20, jadi dia tidak lagi muda, seperti Jake Cain juga. Dan Rhys (Williams) membuat langkah – secara harfiah, bagaimana kita semua melihat – tetapi juga pembangunan.”

Ketika ditanya mengenai apa yang membuatnya senang selama perjalanan ke Austria, dia melanjutkan: “Saya adalah pemerhati semua perkara ini, saya menonton semua perkara ini dan saya mempunyai begitu banyak perkara, perkara kecil.

“Tetapi sukar bagi saya untuk menyebutnya kerana selalu memberikan cerita kepada seorang budak lelaki di sini atau di sana dan kemudian anda menjadi perhatian secara tiba-tiba hanya kerana saya mengatakan sesuatu. Jadi mari kita beri sedikit masa.”