LaLiga Berita

Mengapa ledakan Florentino Perez di Real Madrid tidak patut mengejutkan sesiapa pun

Di dunia ini memang ada perkara yang tidak akan berubah tidak kira betapa sukarnya kita dapat mengharapkannya.

Rakaman audio lama yang baru ini di lepaskan mengenai presiden Real Madrid, Florentino Perez, yang melancarkan hasrat vitrioliknya terhadap bekas personaliti kelab semestinya tidak akan mengejutkan sesiapa pun – atau sekurang-kurangnya bagi mereka yang lebih mengenali watak lelaki itu.

Bagaimanapun, seseorang hanya perlu melihat cara di mana Cristiano Ronaldo, pencetak gol terhebat Los Blancos, dan Iker Casillas, penjaga gol terhebat mereka, dikendalikan ketika mereka memutuskan untuk beralih ke padang rumput baru walau pun setelah lama berkhidmat dengan memberi penghormatan tertinggi kepada kelab.

Walaupun ada pengkritik yang secara terang-terangan berpendapat bahawa kecenderungan Ronaldo untuk berkelakuan dengan histrionik dan dramatik di dalam mahupun di luar lapangan bermaksud bahawa dia sering berhak untuk menuai apa yang ditaburkan, itu bukan perkara yang dibahaskan sekarang.

Ringkasnya – anda tidak memperdaya orang yang telah banyak membantu mengembalikan anda ke status kelab terbesar di dunia dengan cara yang dilakukan oleh Perez.

Terdapat pepatah yang terkenal di Sepanyol bahawa anda meninggalkan kelab melalui pintu depan atau belakang. Pemergian Casillas terasa dingin dan tidak berperasaan dalam pelaksanaan oleh Perez, walau bagaimanapun cara seseorang memilih untuk melihatnya kembali.

Penjaga gol yang terkenal itu berhak untuk pergi dengan kepalanya diangkat tinggi tetapi sebaliknya diperkecilkan dalam sidang media yang menyakitkan tanpa perwakilan lain, dan kemudian dengan tidak hormat dibawa keluar tanpa pemikiran kedua.

Tidak ada kawasan kelabu di sini. Pemerintahan Florentino memang kuat dan dingin macam besi. Selalu begitu dan selalu akan sama. Apa sahaja yang dia katakan, memang jadi. Lagipun, itulah kezaliman, jelas dan sederhana.

Dia menggunakan kuasa sedemikian dan sangat gila dalam obsesi dan pandangannya sehingga akhbar tidak berani mencabarnya.

Dan sekarang menemui lebih banyak kebenaran dan wahyu mengenai apa yang dia fikirkan mengenai pemain dan pengurus tertentu – bahkan yang memainkan peranan dominan dalam meningkatkan kelab – hanyalah lebih banyak pengesahan tentang betapa obsesif dan kejamnya presiden Real Madrid ini.