MLS Berita

MLS Inter Miami dalam perbincangan mengenai perpindahan Messi

Lionel Messi masih boleh pindah ke Inter Miami sebagai sebahagian dari perjanjian 10 tahun baru yang dilakukan oleh maestro Argentina itu dengan Barcelona, ​​kata pemilik pasukan Inter Miami di MLS pada hari Rabu.

Miami Herald dengan hati-hati melaporkan bahawa pemilik Inter Miami, Jorge Mas dan David Beckham telah “mengadakan perbincangan serius” dengan Messi mengenai bergabung dengan francais Florida untuk jangka pendek yang akan dimasukkan dalam kontrak barunya di Barcelona.

Laporan lebih lanjut di Sepanyol mendakwa bahawa berdasarkan perjanjian baru yang diusulkan oleh Barcelona, ​​Messi akan bermain dua musim lagi dengan gergasi La Liga hingga akhir kempen 2022-2023 sebelum mengakhiri karier bermainnya dengan dua musim yang sesuai di Miami sebelum kembali ke Barcelona selama enam tahun dalam peranan “duta besar global”.

Pemilik Inter Mas memberitahu Herald bahawa dia optimis bahawa Messi akhirnya akan bermain di Miami.

“David dan saya telah bekerja sangat keras, kami mempunyai aspirasi untuk membawa pemain terbaik di sini dan Leo Messi adalah pemain generasi, boleh dikatakan pemain terbaik sepanjang masa,” kata Mas.

“Saya optimis Messi akan bermain dengan jersi Inter Miami kerana saya fikir ia akan melengkapkan legasi pemain terhebat dalam generasi kami dan akan memenuhi cita-cita pemilik Inter Miami untuk membina pasukan bertaraf dunia.”

Spekulasi mengenai masa depan Messi terus meningkat dengan kontrak pemain berusia 33 tahun itu dengan Barcelona bertamat pada akhir bulan ini, dan pemenang Ballon D’Or enam kali itu memberitahu televisyen Sepanyol dalam wawancara intim pada Disember lalu dia berharap dapat bermain dalam MLS akhirnya.

“Saya selalu mempunyai impian untuk dapat menikmati dan mempunyai pengalaman tinggal di Amerika Syarikat, mengalami seperti apa liga di sana,” kata Messi kepada saluran La Sexta dalam wawancara.

Sementara itu, pemilik bersama, Beckham, mengatakan pada Februari kelab itu berusaha untuk menarik pemain bintang berkaliber Messi dan Cristiano Ronaldo ke kelab.

“Kami selalu mahu membawa pemain hebat,” kata Beckham.

“Miami adalah tarikan yang bagus untuk semua orang dan pemain seperti itu (Messi dan Ronaldo) adalah jenis yang kami cita-citakan untuk bawa ke sini.”