Liga Perdana Berita

Bos Man City, Pep Guardiola dalam konfrontasi marah dengan Graham Potter selepas kekalahan Brighton

Pengurus Manchester City Pep Guardiola naik marah dengan reaksi nombor lawannya berikutan kemenangan Brighton, dan terlibat dalam pertengkaran dengan Graham Potter setelah Sky Blues dikalahkan 3-2 oleh Brighton pada Selasa malam. Pasukan Seagulls turun dari kedudukan 2-0 untuk mengalahkan pasukan Sepanyol itu 3-2 setelah kad merah awal untuk Joao Cancelo.

Kemenangan pasukan tuan rumah – kemenangan pertama mereka atas Man City dalam liga sejak 1989 – merangkul malam yang cemerlang untuk Seagulls di hadapan 7,900 peminat gembira di dalam Stadium Komuniti American Express yang penuh dengan kegembiraan.

Ilkay Gundogan memulakan pertarungan dengan meletakkan City di depan lebih awal ketika dia menukar umpan silang Riyad Mahrez, tetapi mereka dikurangkan menjadi 10 orang setelah hanya 10 minit ketika Cancelo dikeluarkan kerana menarik kembali Danny Welbeck.

Phil Foden menyumbang dengan usaha solo yang hebat untuk meletakkan kedudukan City 2-0 dan menuju dalam perjalanan untuk kemenangan tandang Liga Perdana ke-13 berturut-turut.

Walau bagaimanapun, Leandro Trossard berjaya menariknya satu gol balik dengan larian hebatnya yang cemerlang dan penyudah yang kuat dan, dengan pantas didorong oleh penonton tuan rumah, Brighton berjaya menyerikan kedudukan dengan Adam Webster menuju rumah untuk membuatnya 2-2 sebelum Dan Burn melepaskan tembakan bangkit untuk memberi kemenangan kepada Brighton.

City ditolak penalti setelah Adam Lallana memasangkan Gabriel Jesus dan sangat marah kerana Gundogan terpaksa pincang setelah kena kaki tinggi dari Alireza Jahanbakhsh.

Ketika wisel sepenuh masa ditiup, Guardiola dan staf pelatihnya dilihat dalam perbincangan hangat dengan bos Brighton, Potter. Guardiola nampaknya mendorong jurulatih kecergasan, Lorenzo Buenaventura, ketika staf dari kedua pasukan turun ke terowong, sementara pelatih penjaga gawang Xabier Mancisidor dapat dilihat mengibaskan jarinya pada Potter.

Dalam sidang media pasca-pertandingannya Potter meminta maaf atas reaksinya terhadap gol Trossard, yang nampaknya menyebabkan adegan yang tidak terkawal pada waktu penuh.

“Tujuan pertama, saya agak beremosi, ini bukan jam terbaik saya, saya minta maaf,” katanya.

“Tidak dimaksudkan dengan niat, tanggapan emosional dan tidak baik. Saya minta maaf, tidak ada kesalahan yang saya maksudkan tetapi saya mengakui ia bukan saat yang menyenangkan.”

Dengan nada ngeri, Guardiola berkata tetapi masih menahan diri dengan gaya berkelasnya: “Apa yang harus saya katakan saya akan menyimpannya.”

Guardiola juga memberikan khabar mengenai kecederaan yang memaksa Gundogan digantikan oleh Fernandinho pada minit ke-56.

“Besok kita akan memeriksanya,” katanya. “Doktor nampaknya cukup optimis

“Dia cedera sedikit. Itu sepakan. Dia memulakan babak kedua dan mengalami kekejangan di ototnya kerana dia tidak dapat berjalan dengan baik. Saya tidak mengambil risiko, itulah sebabnya kami melakukan penggantian.”

Guardiola juga menolak untuk mengomentari keputusan untuk membatalkan Cancelo.

“Saya tidak menontonnya,” katanya. “Kita harus lebih berhati-hati, menyelesaikan 11 berbanding 11.

“Kami harus memperbaiki diri untuk final Liga Juara-Juara. Selalu kita harus menyelesaikan dengan 11. Kita mesti mencuba.”