Liga Perdana Berita

José Mourinho dipecat sebagai pengurus Tottenham Hotspur setelah hanya 17 bulan bertugas

José Mourinho telah dipecat oleh kelab Liga Perdana Inggeris, Tottenham Hotspur, setelah hanya 17 bulan bertugas, kelab itu mengumumkan dalam satu kenyataan rasmi pada hari Isnin.

Pengurus Portugal itu dilantik oleh Spurs pada bulan November 2019 untuk menggantikan Mauricio Pochettino, dan telah menandatangani perjanjian hingga akhir musim 2022-23.

Mourinho yang berusia 58 tahun dipecat, bukan tidak disangka-sangka, berikutan pertunjukan suram yang berpanjangan yang menyebabkan kelab London Utara itu tidak lagi bersaing untuk menduduki tangga ke-4 teratas, menduduki dipertengahan meja ditempat ketujuh di meja Liga Perdana, dan lima mata dari tempat kelayakan Liga Juara-Juara UEFA.

Pertandingan terakhir Mourinho adalah seri 2-2 pada Jumaat di liga di Everton.

Pengerusi Tottenham Hotspur Daniel Levy berkata:

“José dan staf pelatihnya telah bersama kami melalui beberapa masa paling mencabar kami sebagai sebuah kelab.

“José adalah profesional sejati yang menunjukkan ketahanan yang luar biasa selama pandemi.

“Pada tahap peribadi, saya sangat senang bekerja dengannya dan menyesal kerana semuanya tidak berjalan lancar seperti yang kita berdua bayangkan.

“Dia akan selalu diterima di sini dan kami ingin mengucapkan terima kasih kepada dia dan staf pelatihnya atas sumbangan mereka,” tambah Levy.

Kelab itu menambah bahawa bekas pemain, Ryan Mason, akan mengambil alih latihan Pasukan Pertama pada hari Isnin ketika Tottenham menghadapi Manchester City dalam Final Piala Carabao di Stadium Wembley pada hari Ahad dengan kelab itu kuat mencabar untuk memenangi kepingan perak pertamanya dalam 13 tahun.

Nampaknya agak aneh pengurus Portugal itu tidak dibenarkan sekurang-kurangnya memimpin skuad untuk Final Piala Carabao Ahad ini sebelum diberi pemecatan.

Mourinho dan wakil-wakilnya tidak dapat dihubungi oleh CNN untuk mendapat komen.

Banyak lagi berikutan