LaLiga Berita

Ronald Koeman yakin gelaran La Liga dapat dicapai

Jurulatih Ronald Koeman yakin Barcelona memiliki apa yang diperlukan untuk terus bersaing dan memenangi sembilan perlawanan mereka yang tersisa untuk gelaran La Liga setelah meraih kemenangan 1-0 ke atas Real Valladolid pada hari Isnin.

Walaupun jauh dari prestasi terunggul mereka, Catalans memperoleh kemenangan tipis menerusi sepakan voli dari Ousmane Dembele pada waktu berhenti ketika mereka meraih kemenangan keenam berturut-turut liga dan menutup jurang dengan Atletico Madrid ke satu mata dengan baki sembilan perlawanan.

“Pasukan ini mampu memenangi permainan yang kami tinggalkan tetapi hari ini juga menjadi peringatan bahawa anda harus selalu berada di tahap terbaik dan anda harus klinikal,” kata Koeman kepada wartawan.

“Kami tidak merasa segar hari ini, mungkin kerana rehat antarabangsa, tetapi jika kami kembali ke keadaan kami sebelumnya, kami dapat memenangi semua permainan kami.”

Barca bernasib baik kerana diberi pelepasan awal ketika menjaringkan gol penyerang Kenan Kodro yang terkena palang gol, selain juga melepasi tinjauan VAR pada bola baling oleh Jordi Alba pada babak kedua.

Keputusan penting lain berlaku apabila Oscar Plano Valladolid dibuang dengan baki 11 minit lagi.

“Kami tidak membuat permulaan yang baik untuk permainan tetapi kami bertambah baik pada babak kedua, kami mengubah sistem dan membuat beberapa pemain gantian dan jauh lebih baik,” tambah Koeman.