LaLiga Berita

Real Madrid hanya ‘berpura-pura berminat’ pada Erling Haaland kerana agenda tersembunyi

Bentuk penjaring gol Haaland yang menakjubkan menyaksikan pemain muda Norway itu dikejar oleh banyak kelab ternama Eropah, tetapi petunjuk terkini adalah bahawa Real Madrid kini nampaknya merupakan destinasi yang tidak mungkin untuk penyerang itu.

Real Madrid didakwa telah kehilangan kesabaran dengan ejen Haaland, Mino Raiola kerana urusan mereka di masa lalu dan kini dianggap “berpura-pura berminat” kepada pelanggannya, menurut laporan terbaru.

Haaland menarik minat banyak kelab ternama Eropah setelah menjaringkan 33 gol dalam 32 perlawanan dalam semua pertandingan untuk Borussia Dortmund musim ini.

Walaupun kehebatannya, penampilan Dortmund yang kurang memuaskan musim ini telah membuat mereka kehilangan tempat empat teratas Bundesliga, yang menunjukkan bahawa penyerang muda itu mungkin akan meninggalkan Signal Iduna Park musim panas ini.

Ayah dan ejen penyerang Norway itu terbang ke Sepanyol minggu lalu untuk memulai perbincangan dengan Barcelona dan Madrid dan setelah itu ke UK untuk bertemu dengan Manchester City, Manchester United dan Chelsea, tetapi laporan menunjukkan sebahagian usaha mereka telah sia-sia, setidaknya dengan salah satu pihak Sepanyol.

Eurosport kini mendakwa bahawa Los Blancos hanya “berpura-pura berminat” dengan Haaland kerana hubungan mereka sebelumnya dengan Raiola ketika kelab itu berusaha menandatangani dua klien Raiola yang lain, Paul Pogba dan Gianluigi Donnarumma, tetapi sebahagian besar gagal kerana tuntutan ejen itu terlalu tinggi.

Walaupun Haaland menjadi salah satu tarikan terpanas dalam bola sepak, perjanjian masa lalu dengan Raiola telah mendorong Madrid untuk mencari pilihan lain sebagai gantinya, dengan laporan bahawa minat tunggal mereka terhadap penyerang sekarang adalah semata-mata untuk menaikkan harganya untuk saingan La Liga mereka, Barca yang masih dalam masalah kewangan yang mendalam.

Camp Nou telah menjadikan Haaland sebagai salah satu sasaran perpindahan utama mereka untuk musim panas dalam usaha mereka meyakinkan jimat mereka Lionel Messi untuk tinggal di Barcelona.
Dan sekarang nampaknya mereka mungkin perlu membayar yuran yang jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan sekiranya Madrid berjaya dengan agenda tersembunyi mereka.

Kekurangan minat Madrid terhadap Haaland pastinya tidak bermaksud mereka telah meninggalkan niat mereka untuk menandatangani superstar muda pada musim panas ini, kecuali Kylian Mbappe, dan bukan Haaland, berada di kedudukan teratas dalam senarai mereka.

Dengan sebilangan besar kelab ternama Eropah mengejar Haaland, Eurosport melaporkan bahawa Madrid menganggap usaha mengejar pemain berusia 20 tahun itu berpotensi mahal jika dibandingkan dengan menandatangani bintang Paris Saint-Germain, Mbappe.