LaLiga Berita

Ayah dan superagent Erling Haaland dilihat bersama di lapangan terbang Barcelona 

Mino Raiola, superagent Erling Haaland dan ayahnya Alf-Inge Haaland telah tiba di Barcelona dan kedua-duanya dibawa dalam kereta presiden Barca, Joan Laporta di lapangan terbang pagi semalam di tengah spekulasi penyerang Borussia Dortmund yang produktif dan pemain yang paling hangat saat ini di dunia akan menyertai gergasi Catalan pada musim panas ini.

Haaland kini merupakan pemain terbaru yang paling diminati di Eropah, telah menjaringkan 49 gol dalam seberapa banyak permainan sejak tiba dari RB Salzburg Januari lalu, dengan Real Madrid, Manchester City, Manchester United dan Chelsea di antara kelab-kelab elit semua ingin mendapatkan tandatangannya .

Tetapi pada awal masa presiden baru Barcelona, ​​Joan Laporta nampaknya telah mencuri ayam atas pesaingnya dengan ayah pemain dan ejennya yang sudah berada di Barcelona untuk perbincangan mengenai langkah perpindahan 154 juta pound. Dan Laporta telah lama membuktikan dirinya sebagai orang yang mempunyai kredibiliti dan perawakan bahkan pada masa lalu semasa memegang jawatan sebagai presiden, dengan mencapaikan kegemilangan untuk Barcelona. Inilah yang sangat diperlukan oleh Blaugrana sekarang.

Kedatangan Alf-Inge Haaland dan Mino Raiola bertepatan dengan laporan bahawa hierarki di Borussia Dortmund didakwa menafsirkan komen Raiola mengenai Haaland minggu ini sebagai ‘pengisytiharan perang’ terhadap kelab Bundesliga itu.

Raiola telah pun secara terang-terangan mengaku dia ‘mungkin terlalu berhati-hati’ dalam memfasilitasi perpindahan Haaland ke Dortmund dari RB Salzburg  tahun lalu dan bukannya keManchester United, dan menggunakan ungkapan: ‘Oh tidak, mari kita pindah ke Dortmund’ – yang diambil sebagai serangan yang menyinggung perasaan oleh Dortmund.

Kelab Bundesliga itu telah bertindak balas dengan marah terhadap komentar Raiola, dengan media Jerman Sport 1 mengatakan hierarki kelab itu melihatnya sebagai ‘perisytiharan perang’ kerana Raiola ‘bermain poker’ untuk pertaruhan besar menggunakan kesepakatan besar Norwegia berikutnya.

Bercakap dengan The Athletic, Raiola telah mengatakan sepenuhnya:

“Dengan Haaland, semua orang salah. Dia melakukan perkara lebih cepat daripada yang dibayangkan oleh semua orang.

“Haaland berada di depan perkembangannya sendiri. Dia lebih awal dari jadualnya sendiri. Mungkin saya terlalu berhati-hati ketika saya berkata, ‘Oh tidak, mari kita bergerak ke Dortmund dan bukannya saya-tidak-tahu-di mana.’

“Anak lelaki ini – saya 100 persen yakin dan semua orang yakin – boleh berpindah ke mana-mana kelab, di mana sahaja dia mahu, sudah berada di tahap ini. Dan dia boleh melakukannya tahun lalu.

“Tetapi mungkin tahun lalu masih ada pasukan (mengatakan), ‘Oh, dia berada di Red Bull (Salzburg), bolehkah dia melakukannya di kelab lain?’

“Dia lebih cepat daripada ramalannya sendiri. Jadi ya, Haaland adalah perbincangan di bandar.”