Global Berita

Lionel Messi dinobatkan sebagai playmaker terbaik dekad terakhir ketika Kevin De Bruyne ketinggalan di tempat podium

Lionel Messi sekali lagi membuktikan bahawa dia adalah pemain pasukan utama setelah dinobatkan sebagai pembuat permainan terbaik dunia dalam dekad terakhir.

Walaupun jimat Barcelona berada di kumpulan elit, dia dengan selesa dinilai sebagai pencipta paling produktif selama 10 tahun terakhir, menurut data yang dikumpulkan oleh Internaitonal Federation of Foot ball History & Statistics (IFFHS).

Setiap tahun, IFFHS memberikan penghargaan untuk pembuat permainan terbaik menggunakan statistik untuk menentukan pemenang dalam sistem mata. Sistem ini – yang memberikan 20 mata ke tempat pertama, 19 mata ke tempat kedua dan lain-lain – telah mengumpulkan jumlah keseluruhan setiap pemain antara tahun 2011 dan 2020 untuk membantu menobatkan 20 pembuat permainan terbaik, dengan Messi menang dengan margin yang jelas.

Pemenang Ballon d’Or enam kali, Messi, yang juga penerima anugerah pembuat permainan terbaik pada 2015, 2017 dan 2019, memperolehi 174 mata yang mengagumkan dalam tempoh sembilan tahun, dengan bekas rakan sepasukan Barca, Andres Iniesta, sebagai pemain terdekat dia dengan 127 mata. Luka Modric, yang mempunyai perbezaan sebagai satu-satunya pemain yang berjaya mematahkan kedudukan Messi dan Cristiano Ronaldo di atas piala Ballon d’Or pada 2018, menduduki tempat podium terakhir dengan 113 mata.

Bintang Manchester City, Kevin De Bruyne, yang dianggap sebagai pembuat permainan kreativiti terbaik Liga Perdana, hanya menduduki tempat keempat dan 10 mata terpaut di belakang Modric.

Toni Kroos mencapai tempat lima teratas sementara rakan sepasukannya di Real Madrid, Eden Hazard, muncul di tempat keenam, setelah menikmati tahun-tahun terbaiknya bersama Chelsea.

Secara mengejutkan, pemain luar Arsenal, Mesut Ozil, memperolehi tempat di kedudukan kelapan di hadapan David Silva (ke-13) dan Christian Eriksen (ke-16), yang dia telah bersaing langsung sebagai playmaker pada dekad yang lalu.

Dan sementara dia dijangka terus mengesankan dengan prestasi mencetak gol, jimat Portugal Ronaldo gagal masuk ke 10 teratas dan hanya dapat menduduki tempat ke-12 dalam senarai – satu titik di belakang Xavi, yang bersara pada tahun 2019.

Yaya Toure, Andrea Pirlo dan Bastian Schweinsteiger adalah pemain lain yang telah bersara dalam dekad yang lalu tetapi masih berada di kedudukan 20 teratas.