LaLiga Berita

Koeman di bawah tekanan menentang Levante yang memerangi degradasi

Menjatuhkan 3 mata lagi menentang Cádiz minggu lalu, Ronald Koeman dan Barcelona yang malang kini berada di tangga ke-9 di meja La Liga. Lawan mereka seterusnya, Levante, terikat untuk tempat terakhir dengan Osasuna dan Huesca, semuanya dengan 11 mata. Namun, perlawanan ini adalah mengenai Blaugrana yang harus mengumpulkan semua yang tersisa untuk tidak tewas walaupun saingan mereka sedang berjuang keras untuk mengelakkan penyingkiran. Begitulah kenyataan yang sukar bagi Barcelona ketika ini.

Cádiz pastinya tidak dapat dinafikan hasil kemenangan mereka minggu lalu tetapi pada ketika ini, adalah tidak pasti jika Levante adalah pasukan yang Ronald Koeman mempunyai keyakinan untuk mengatasi dengan prestasi yang tidak menyenangkan dari pasukannya pada musim ini di La Liga. Kekalahan Barca kini kelihatan seperti mitos masa lalu yang semakin luntur. Secara defensif, pasukan Valencia bersedia bermain untuk seri, seperti yang mereka lakukan dalam empat daripada lima perlawanan terakhir mereka.

Koeman pasti akan membuat sejarah baru untuk Barcelona jika dia gagal mendapatkan keputusan yang sangat diperlukan terhadap Levante – sejarah yang salah, iaitu. Barcelona telah memenangi 18 daripada 18 perlawanan di Camp Nou menentang mereka. Mari kita lihat sama ada Levante dapat, seperti yang dilakukan oleh Cádiz, mencapai kemenangan mengejutkan atas gergasi Blaugrana.

Rekod keputusan buruk Koeman yang semakin meningkat kini telah menjadi sejarah dirinya. Empat kemenangan, dua seri, dan empat kekalahannya adalah permulaan terburuk bagi sesuatu pengurus Barcelona dalam 10 perlawanan La Liga pertamanya sejak Rinus Michels pada tahun 1971 (dua kemenangan, tiga seri, lima kekalahan). Pada kreditnya, Michels mengubah keadaan di musim mendatang, tetapi Koeman mungkin tidak diberi toleransi yang sama dari dewan baru yang akan datang atau dari Cules.

Seperti yang dibahas oleh Francesc pada edisi terbaru The Barcelona Podcast, reaksi untuk pengurus Barcelona cenderung terjadi di Catalonia seperti longsoran di Alps. Yang diperlukan hanyalah beberapa rungutan dari surat khabar tempatan dan mana-mana pengurus yang tidak mencapai kemenangan hanya beberapa kali langsung terkena tembakan hebat dari peminat dan media. Ada yang berpendapat bahawa angsa Koeman sudah dipanggang di dalam ketuhar Barca, dan kekalahan terhadap Levante  akan mengambil pertanyaan skeptis mengenai penampilannya dan mengubahnya menjadi kenyataan kegagalan yang disahkan.

Persidangan media Koeman semalam adalah seperti pengurus yang memberi gambaran bahawa jurulatih itu, yang sebelum ini membayangkan diri dengan penuh kepercayaan ketika pertama kali masuk kelab, sudah mulai merasakan suhunya naik di bawah tempat duduknya – seperti juga Quique Setien dan Ernesto Valverde, walaupun yang terakhir telah melakukan dengan baik selama masa jawatannya dengan Barca memimpin perlumbaan La Liga ketika dia mengosongkan tempat panas. Pemain Belanda itu di sebaliknya, yang jelas tidak menunjukkan prestasi pemain Sepanyol yang terbukti, harus berlindung di sebalik alasan tempat perlindungan sementara , dan sebaliknya menafikan berita baru-baru ini bahawa pasukannya telah kecewa dengan sistem 4-2-3- 1 yang dia gunakan sekarang.

Semua ini hanyalah sikap sia-sia kerana persembahan pemain Barca di liga Sepanyol ketika ini tidak menunjukkan bahawa mereka menikmati bola sepak mereka dengan hasil kejayaan yang sesuai dalam kempen mereka sejak dia mengambil alih kendali.

Menentang Levante, yang kemungkinan akan bertahan jauh di gawang mereka sendiri, Barcelona perlu mencipta banyak peluang. Masalahnya telah selesai, dan mendapatkan beberapa gol inti dari permainan terbuka akan membantu beberapa pemain mencari bentuk mereka untuk tiga pertandingan La Liga minggu ini.