LaLiga Berita

“Messi menuntut yang maksimum dari semua orang … banyak yang tidak dapat mengatasi tekanan” – bekas pembantu Barcelona

Bekas bos Celta Vigo dan pembantu Barcelona, Juan Carlos Unzue, telah menjelaskan bahawa banyak rakan sepasukan Lionel Messi tidak dapat mengatasi ‘tekanan’ dari ‘cita-citanya’.

Unzue adalah arahan kedua kepada bekas bos Barca, Luis Enrique, di Camp Nou selama tiga musim antara musim 2014-15 dan 2016-17, memenangi dua mahkota La Liga, tiga gelaran Copa del Rey dan Liga Juara-Juara dalam kempen pertama.

Berita utama di Barcelona berpusat pada jimat mereka Messi tahun ini kerana ketidakpuasan pemain Argentina itu dengan mantan presiden kelab itu, Josep Maria Bartomeu, dan dewan pengarahnya, yang menyebabkan tuntutannya untuk meninggalkan kelab dan spekulasi mengenai rancangan masa depannya dengan kontraknya di kelab itu tamat pada akhir kempen semasa.

Unzue telah menjelaskan dalam petikan yang dikemukakan oleh Marca:

“Apa yang membuat Messi terus maju adalah cita-citanya dan ini menimbulkan tekanan yang tinggi.

“Dia menuntut dirinya untuk terus menjadi yang terbaik dan oleh karena itu, Messi menuntut yang maksimum dari semua orang, baik mereka teman sepasukan, ahli fisioterapi atau pelatih.

“Ini menghasilkan banyak tekanan dan banyak yang tidak dapat mengatasi tekanan.”

Unzue memiliki tugas pengurusan di Numancia dan Racing Santander, dengan mantra di pucuk pimpinan di Celta pada kempen 2017-18 sebelum dilantik ke Girona pada awal kempen sekarang tetapi kemudian berangkat setelah hanya 12 perlawanan dengan kelab.

Komennya baru-baru ini seolah-olah benar kerana laporan terbaru dari Camp Nou mendakwa bahawa beberapa pemain dalam skuad Barca menyuarakan sentimen bahawa mereka tidak berpuas hati dengan ketidakpuasan Messi dengan prestasi pemain.

Mantan penjaga gawang itu mengeluarkan pengumuman pada bulan Juni bahawa dia telah didiagnosis dengan penyakit motor neuron – penyakit yang melemahkan yang boleh menyebabkan kelumpuhan.