Liga Perdana Berita

Rio Ferdinand membandingkan Jurgen Klopp yang mencerminkan Sir Alex Ferguson dengan pengurusan dua muka

Pakar BT Sport, Rio Ferdinand cukup terkesan dengan Jurgen Kloppm membandingkan bos Liverpool itu dengan mantan ketua Manchester United, Sir Alex Ferguson.
Ferdinand percaya Jurgen Klopp adalah – yang memimpin Liverpool ke gelaran juara Liga Perdana musim lalu, telah membimbing The Reds ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara dengan permainan yang tersisa – “mencerminkan” bekas pengurus Old Trafford, Sir Alex Ferguson.

The Reds menewaskan Ajax 1-0 pada Selasa malam di Anfield, hasil gol Curtis Jones pada babak kedua.

Klopp tampil kejam dalam beberapa wawancara pasca-pertandingan musim ini, dengan kerap mengeluh atas jadwal perlawanan yang padat dan Ferdinand cenderung untuk mempercayai ini adalah cara untuk meringankan tekanan pada pasukan Liverpool dengan mantan pemain pertahanan itu mengakui Ferguson pernah melakukan hal yang sama.

Ferdinand mengatakan di BT Sport: “Kadang-kadang dia akan melakukan perbincangan pasukan setelah satu pertandingan dan akan cemerlang, tenang seperti yang kamu mahukan. ‘Pemuda yang baik’ atau apa sahaja.

“Kalau begitu, kamu akan melihatnya di layar TV, di ruang ganti, dan dia akan benar-benar membuat pisang mengenai masalah yang tidak akan kita pikirkan. Keputusan jurutera atau sesuatu seperti itu.

“Apa itu? ‘ Dia tenang seperti yang anda suka dan anda akan berfikir ‘wow’. Dia menyoroti seseorang atau sesuatu dalam masa 90 minit itu yang boleh menggagalkan kita dan meletakkannya pada sesuatu yang lain.

“Pilihannya dan dia mengendalikan naratif. Itulah yang saya fikir Klopp lakukan.”

Klopp pastinya berada dalam suasana yang lebih riang setelah kemenangan ke atas Ajax, dengan Liverpool masuk ke-16 terakhir Liga Juara-Juara.

“Sejujurnya, sejak saya berada di Liverpool, rasanya (seperti) salah satu malam Liga Juara-Juara terbesar yang kami (telah) dan pasti, tanpa penyokong, ini adalah permainan yang paling penting dan paling sukar dan paling luar biasa , ”Kata Klopp.

“Hendo memiliki ketukan yang tepat di punggungnya, Gini (Wijnaldum) memainkan permainan nombor apa pun, saya tidak mahu mengatakannya.

“Saya harap dia dapat terus. Kami mempertahankan seperti syaitan. Bukannya kita bermain bola sepak terbaik.

“Ini adalah situasi yang kami hadapi, itulah yang anda buat dan kami berada di puncak kumpulan selepas perlawanan lima dan kami tidak pernah melakukannya sebelum ini. Ia sangat baik. “