Liga Perdana Berita

Rio Ferdinand bercakap untuk setiap peminat selepas kekalahan 2-1 menentang Istanbul Basaksehir

Manchester United kini kembali dalam krisis berikutan dua kekalahan yang sangat mengecewakan.

Peminat gembira sejak akhir-akhir ini, memikirkan pasukan Red Devils telah melalui sudut yang ketat setelah kemenangan 5-0 yang meyakinkan minggu lalu ke atas pasukan RB Leipzig yang kuat, tetapi hasil lumayan itu ditindaklanjuti dengan persembahan yang mengerikan ketika menentang Arsenal dan Istanbul Basaksehir.

Kekalahan Liga Juara-Juara pada malam Rabu di Turki mungkin merupakan persembahan terburuk oleh pasukan semasa Solskjaer mengetuai pasukan.

Bekas pemain Chelsea, Demba Ba, membuka skor untuk pasukan tuan rumah pada minit ke-12 berikutan beberapa pertahanan yang benar-benar menyedihkan dari garis belakang Red Devils.

“Matlamat sepenuhnya bergantung kepada organisasi. Ia seperti bola sepak Bawah-10,” komentar legenda United, Paul Scholes.

“Apa yang dilakukan oleh empat di belakang saya tidak tahu, itu memalukan.”

Edin Visca kemudian menjadikannya dua untuk pasukan tuan rumah sebelum Anthony Martial menarik gol kembali untuk United pada babak separuh masa. Tiada gol lagi yang dihasilkan pada babak kedua ketika Istanbul Basaksehir, yang kononnya merupakan pasukan yang paling lemah dalam kumpulan, melengkapkan kemenangan peringkat kumpulan Liga Juara-Juara mereka yang pertama.

Kemudian pada petang hari Rabu, bekas pemain pertahanan dan legenda United, Rio Ferdinand, berbicara untuk setiap penyokong Manchester United dengan amukannya selepas perlawanan dalam menganalisis pertahanan yang menyedihkan untuk gol Ba.

Bekas bek tengah United itu berkata:

“Anda tidak akan melihatnya di Hackney Marshes.

“Di mana pembela? Penjaga gol [Dean Henderson] mesti berfikir ‘Saya tidak pernah melihat ini di Sheffield United sepanjang musim lalu, saya datang ke Man Utd – salah satu pasukan terbesar di sekitar – dan tidak ada organisasi’

“Di manakah orang itu mengatur dan mendominasi situasi itu?

“Saya menjerit kepada seseorang jika saya berada di tengah jalan. Gila.”

Ferdinand menyatakan harapan bahawa pemain United akan marah-marah satu sama lain di dalam bilik persalinan setelah persembahan pasukan yang tidak menyenangkan.

Dia meneruskan:

“Saya meminta seseorang di ruang ganti itu menyeret orang atau bertanya: ‘Adakah anda nyata? Adakah anda tahu apa yang berlaku di sini? Di mana tanggungjawab anda? Siapa yang bertanggungjawab untuk ini?’

“Adakah seseorang berdiri dan berkata ‘ini salahku’ atau menggali seseorang? Tentunya itu berlaku – saya berdoa kepada Tuhan!”

Bagi Solskjaer, sekali lagi di bawah sorotan dengan tekanan yang meningkat sekali lagi, Ferdinand berharap bos United menunaikan rawatan ‘pengering rambut’ yang dipatenkan oleh Ferguson di United – walaupun dia tidak yakin ini akan berlaku.

Dia menambah:

“Saya harap Ole berada di sana di depan orang, lebih dari orang lain, dengan mengatakan ‘dengar, anda memalukan diri sendiri dan saya.'”

Ditanya adakah keperibadian Solskjaer untuk melakukannya, Ferdinand menambah:

“Bukan keperibadiannya sebagai pemain, tidak ada kesempatan, itu bukan Ole. Dia sangat pendiam, dia adalah orang yang mengurus permainannya sendiri, tetapi dia selalu memberi komen ketika dia perlu.

“Saya harap dia sangat bertenaga di bilik persalinan kerana pemain tersebut memerlukan roket.

“Cara mereka bermain saat ini, ketidakkonsistenan, cara mereka membiarkan orang lari dari mereka …

“Saya sama sekali tidak melihat keamatan, tidak ada intensiti dalam cara mereka bermain. Saya tidak melihat mereka bangun melawan orang, mengacak-acak bulu secara konsisten. Kami mungkin melihatnya untuk satu permainan, maka kami tidak melihatnya untuk dua perlawanan. Anda tidak boleh melakukannya di kelab teratas.

“Sekiranya anda ingin menjadi kelab teratas yang akan merangkul piala dan bertanding, anda harus melakukannya minggu-minggu memasuk, minggu-minggu mengeluar dan itulah permintaan yang akan diberikan setiap orang setiap minggu.”

United berharap dapat pulih dari kemunduran ini dan bangkit kembali dengan kemenangan pada hujung minggu ini, tetapi Everton pasti akan memanfaatkan peluang mereka untuk mengalahkan pasukan Solskjaer di Goodison Park.