Liga Perdana Berita

Kemungkinan Erling Haaland bergabung dengan Liverpool dan bukannya Manchester United

“Dia akan mendarat di sana.”

Itulah yang dikatakan oleh Christoph Freund, pengarah sukan Red Bull Salzburg, yang bersetuju dengan legenda Jerman, Lothar Matthaus bahawa Erling Haaland yang berusia 20 tahun akan bergabung dengan Jurgen Klopp di Anfield dan bukannya pesaing utama Manchester United atau bahkan Real Madrid sekiranya dia meninggalkan Borussia Dortmund.

Haaland mempunyai lapan gol dan tiga assist dalam sembilan gol untuk Borussia Dortmund musim ini, setelah menghabiskan dua tahun di kelab Austria, dan menjaringkan 20 gol dalam 16 penampilan domestik dan lapan gol dalam enam perlawanan Liga Juara-Juara pada babak pertama musim lalu, sebelum berpindah ke Dortmund pada Januari.

Bintang muda dari Norway itu telah kuat berkaitan dengan perpindahan ke Old Trafford, setelah bermain di bawah Ole Gunnar Solskjaer di Molde, tetapi menolak Old Trafford dan berakhir di Jerman sebagai gantinya, di mana ia dengan cepat naik tangga untuk menjadi salah satu pencetak gol paling produktif di dunia bola sepak .

Setelah menandatangani kontrak dengan Dortmund dengan hanya £18 juta, Haaland telah berjaya mencatatkan 24 gol dan enam assist dalam 27 penampilan untuk pasukan Bundesliga.

Walaupun baru bergabung dengan kelab barunya pada awal tahun ini, Haaland kini diberi banyak peluang untuk membuat lompatan besar ke salah satu kelab teratas di Eropah, dengan Real Madrid dan bahkan Barcelona juga dikatakan antara penyokongnya yang banyak.

Namun setelah ikon bola sepak Jerman Matthaus mencadangkan Haaland dapat bergabung dengan Liverpool, ketua Salzburg, Freund, mengakui dia percaya penyerang itu mungkin akan berakhir di Anfield juga.

“Dia akan mendarat di sana,” katanya kepada Sky90. “Dia boleh bermain untuk mana-mana kelab di dunia.

“Dengan mentaliti, kehendak dan keyakinan diri, dia akan dapat membuat tanda pada bola sepak Eropah dalam sepuluh tahun akan datang.”

Freund juga akhirnya bercakap mengenai keluarnya Haaland dari kelab Austria, dan mengakui mereka tidak mempunyai pilihan selain tunduk pada keinginan pemain untuk pergi.

“Erling sangat menggigit kami,” katanya. “Perbincangan dengan Dortmund tidak lama. Mereka memberitahu bahawa mereka telah mencapai kesepakatan.

“Kami tidak mempunyai pengaruh besar, tetapi ia berjaya secara betul.

“Banyak kelab berminat dan berhubung. Pada akhirnya, itu adalah keputusan yang dibuat oleh pemain.”