Liga Perdana Berita

‘Ceroboh dan tidak profesional’ Mason Greenwood diberi amaran oleh Manchester United mengenai disiplinnya yang buruk

Mason Greenwood nampaknya tidak bermain dalam dua perlawanan terakhir United, dalam kemenangan menentang Newcastle di Liga Perdana dan baru-baru ini Paris Saint-Germain di Liga Juara-Juara.

Pemuda itu dikatakan telah diberi amaran mengenai tingkah lakunya yang ‘ceroboh dan tidak profesional’, dengan laporan yang mendakwa Manchester United bahkan mengadakan perbincangan dengan anak muda itu kerana disiplinnya yang buruk.

Ketika ditanya mengenai ketiadaan pemain muda minggu ini, pengurus Ole Gunnar Solskjaer dengan pantas menyangkal dakwaan yang mengaitkan tindakan tersebut dengan pemain berusia 19 tahun itu yang melanggar tata kelakuan kelab. Walaupun mempunyai bakat yang luar biasa, laporan yang meluas mendakwa bahawa Greenwood tetap diberi amaran oleh kelabnya sebab kebimbangan mengenai pelanggaran tingkah lakunya di luar padang, dengan ketepatan masa yang tepat nampaknya menjadi masalah.

Namun, pengurus itu menegaskan bahawa Greenwood hanya keluar dengan ‘sedikit kekacauan’, dan difahamkan penyerang itu mempunyai masalah kecederaan kecil.

Menurut The Guardian, penyerang muda berbakat itu gagal melaporkan tepat pada waktunya beberapa kali baru-baru ini, dan telah ‘diingatkan akan tanggungjawabnya’.

Greenwood menikmati musim terobosan musim lalu ketika dia mencetak 17 gol untuk United dan telah diakui secara meluas sebagai salah satu bakat muda muda kelab dan negara. Namun, amarannya dari United menyusuli insiden semasa panggilan sulungnya ke skuad England bulan lalu, di mana dia dan Phil City dari Manchester City dihantar pulang dari tugas antarabangsa setelah melanggar peraturan COVID-19 dengan mengundang dua wanita kembali ke hotel mereka bilik di Iceland.

Bekas pemain tengah Liga Perdana Inggeris, Jamie O’Hara – yang mengakui telah membuat kesalahannya sebagai pemain muda – telah memberikan nasihat kepada anak muda itu untuk menghentikan tingkah laku buruk ini, atau berisiko mempengaruhi penampilannya di lapangan juga.

“Tidak profesional, terutama di kelab seperti Manchester United,” kata bekas bintang Tottenham pada perbincangan talkSPORT Breakfast hari Khamis.

“Mereka akan mendapat bayaran denda yang bagus dan dia akan dikenakan denda, tetapi itu bukan masalahnya.

“Ini adalah kurva belajar untuknya, dia masih 19, dia masih muda dan dia akan melakukan kesalahan.

“Tetapi anda mesti melakukannya, hari-hari, hari-hari; anda harus berdisiplin, dan terlambat ceroboh, itu tidak profesional.

“Dia harus mengetuk kepalanya, kerana saya rasa jika anda ceroboh dengan cara anda melakukan diri di luar lapangan, itu akhirnya akan bermula di lapangan.”