Bundesliga Berita

Lewandowski kena saman 10.5 juta dolar

Pemenang Liga Juara-Juara Robert Lewandowski telah disebut dalam gugatan kerana diduga mengejar jutaan dolar, menurut laporan.

Bekas penasihat pencetak gol terbanyak Bayern Munich, Cezary Kucharski, dikatakan telah mengajukan kes terhadap syarikat maritim Lewandowski, RL Management, di sebuah mahkamah di Warsaw, dengan Kucharski mendakwa bahawa penyerang terkenal itu, yang terkenal dengan imejnya yang bersih, mengalihkan secara haram “beberapa juta euro” dibantu dan bersubahat oleh isterinya, Anna, untuk membayar “perjalanan mewah dan reka bentuk dalaman yang mahal”, menurut dokumen yang dilihat oleh Spiegel.

Bekas rakan sekutu berusia 48 tahun Lewandowski dilaporkan menuntut ganti rugi sekitar $10.5 juta dalam saman yang juga mendedahkan “jumlah euro tujuh digit” dalam akaun milik Lewandowski di Poland yang mungkin telah menghindari pihak berkuasa cukai, kata outlet itu.

Lewandowski dikatakan bernilai sekitar $85 juta dan merupakan salah satu pemain bola sepak paling berprofil tinggi di dunia setelah musim sempurna di mana dia menjaringkan 55 gol yang luar biasa dalam 47 penampilan.

Prestasi produktifnya telah memastikan bahawa kapten Poland itu menjadi penjaring terbanyak di Bundesliga dan Liga Juara-Juara ketika Bayern memenangi kedua-dua pertandingan bersama piala domestik Jerman.

Lewandowski yang berusia 32 tahun tidak terkenal dengan kecenderungan untuk memamerkan harta kekayaannya seperti Ronaldo, walaupun dia memiliki kecenderungan untuk memamerkan beberapa keretanya, yang termasuk Ferrari dan Porsche, selain berpakaian tan[a baju di pantai di media sosial.

Untuk rekod, Messi dijatuhkan hukuman penjara 21 bulan atas kesalahan cukai yang diubah menjadi denda $288,000 pada 2017 setelah didapati bersalah menipu kerajaan Sepanyol sekitar $4.8 juta antara tahun 2007 dan 2009 bersama ayahnya, Jorge.

Menariknya, dua tahun kemudian, Ronaldo dijatuhi hukuman denda sekitar $22 juta, termasuk hukuman 23 bulan yang tidak mungkin menyaksikan kapten Portugal menghabiskan masa di penjara.

Jurucakap Lewandowski memberitahu Spiegel bahawa tuntutan itu “tidak berasas” dan dikatakan telah menuduh Kucharski melakukan fitnah, pelecehan dan pemerasan sebagai pembalasan, sambil menambah bahawa dia “sama sekali tidak bersetuju dengan penamatan kerja sama mereka”.

Mari kita menunggu dan lihat apakah gol pencetak gol dapat menggelecek jalan keluar dari perkara ini.