Ligue 1 Berita

Pemain Marseille rasis, sebab itu saya pukul dia – Neymar

Pembuat permainan PSG dan bintang yang sering berkontroversi, Neymar telah pergi ke Twitter untuk menentang pemain Marseille, Alvaro Gonzalez dan membuat tuntutan yang menakjubkan mengenai apa yang dikatakan yang mencetuskan pergaduhan jelek yang menyaksikan lima pemain termasuk pemain Brazil itu dihantar keluar.

Bintang Paris Saint-Germain itu dikeluarkan perintah berbaris untuk menampar Gonzalez di belakang kepala dalam drama akhir yang mengalahkan kemenangan 1-0 Marseille.

Ketika Neymar keluar padang, dia mengadu kepada pegawai keempat bahawa tindakannya didorong oleh bahasa perkauman konfrontatif yang ditujukan kepadanya oleh Gonzalez.

“Dia bersikap rasis, itu sebabnya saya memukulnya,” katanya.

Neymar ke media sosial untuk membersihkan udara, mendakwa bahawa dia dipanggil dengan nama yang terkasar dan rasis dan menyesal dia tidak menumbuk Gonzalez di mukanya.

“VAR melihat ‘serangan’ saya mudah, Sekarang saya ingin melihatnya mengambil gambar rasis yang memanggil saya” MONO HIJO DE PUTA “(monyet ibu sialan). Itulah yang saya mahu lihat. Dan kemudian?” dia tweet.

“Saya melakukan pelangi, anda menghukum saya .. Untuk tamparan, saya dikeluarkan … bagaimana dengan mereka? Selepas itu, apa?”

“Satu-satunya penyesalan saya adalah tidak memukul wajanya,” tweet Neymar sebelumnya.

Bos Marseille Andre Villas-Boas tidak mengesahkan tuntutan perkauman Neymar ketika disoal siasat selepas permainan tetapi mengakui:

“Rasisme tidak boleh diterima dalam bola sepak.”

Gonzalez sendiri juga menggunakan media sosial untuk membela diri dengan pernyataannya yang datang sebelum tuduhan Neymar sebagai tindak balas terhadap pembelaan bintang Marseille dalam talian terhadap dirinya.

“Tidak ada tempat untuk easisme. Kerjaya yang bersih dan dengan banyak rakan sepasukan dan rakan setiap hari. Kadang kala anda harus belajar bagaimana kehilangan dan menerimanya di lapangan. Luar biasa tiga mata hari ini, Allez l’OM terima kasih keluarga,” katanya.

Ini adalah pertama kalinya sejak musim 1984-85 PSG tewas dalam dua perlawanan pertama di Ligue 1.

Layvin Kurzawa dan Leandro Paredes diberi kad merah bersama Neymar untuk PSG sementara Jordan Amavi dan Dario Benedetto dari Marseille juga diberi perintah keluar dari padang.