Liga Perdana Berita

Kapten Manchester United, Harry Maguire, ditangkap atas tuduhan serangan keatas polis dan tuduhan rasuah bercuti di Mykonos

Mykonos telah lama menjadi destinasi pilihan bola sepak terpencil semasa jendela kecil di antara musim bola sepak, tanpa sekatan karantina untuk kembali ke UK untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Namun, ketenangan di syurga pulau yang indah itu terganggu dengan kasar ketika kapten Manchester United, Harry Maguire, ditahan pada awal pagi Khamis waktu tempatan bersama dua lelaki lain di Mykonos dan akan menghadapi pendakwa raya di Syros, sebuah pulau yang berdekatan, dapat diakses dengan bot laju, yang menangani ketenteraman awam di kawasan Aegean selatan. Perbicaraan untuk pemain pertahanan berusia 27 tahun dijadualkan pada Sabtu pagi yang bermaksud dua malam yang tidak begitu selesa di dalam penjara.

Manchester United telah berusaha untuk mengetahui sama ada unsur yang mendakwa polis “dihina” dan “dipukul” dan bahkan menawarkan wang rasuah ketika anggota polis berhadapan dengan kumpulan yang Maguire bersosialkan semasa percutian musim panas dengan rakan sepasukan Marcus Rashford dan Brandon Williams pada siang hari di pulau yang telah terkenal dengan pemain bola sepak Liga Perdana.

Polis Hellenic mengeluarkan kenyataan di laman web rasmi mereka astynomia.gr berikutan penangkapan itu, yang menuduh serangan dan “cubaan rasuah”.

“Tiga warga asing, berusia 27, 28, dan 29 tahun, ditangkap di Mykonos oleh pegawai polis Jabatan Polis Mykonos (kerana) tidak taat, mencederakan badan, menghina dan cubaan rasuah seorang pekerja,” baca kenyataan dari Polis Hellenic.

“Khususnya, pada awal pagi ini, pegawai polis yang melakukan rondaan di daerah Mykonos campur tangan dan mententeramkan pertikaian antara warga Negara asing. Namun, tiga orang asing yang terlibat dalam insiden itu menentang mereka, menghina dan memukul seorang polis dengan penumbuk.

“Ketiga-tiga warga asing itu dibawa ke Balai Polis Mykonos, di mana semasa ketibaan mereka, mereka menentang dengan kuat, mendorong dan memukul tiga pegawai polis. Salah seorang tahanan kemudian cuba menawarkan wang rasuah supaya perbicaraan terhadap mereka tidak selesai. Yang ditangkap adalah dibawa ke Pejabat Pendakwa Syros. ”

Manchester United akan berusaha untuk membuktikan keadaan di mana Harry Maguire ditangkap di Greece di tengah tuduhan luar biasa dari Polis Hellenic termasuk “cubaan rasuah” dan menyerang pegawai tempatan.

United dengan cepat menghubungi Maguire pada pagi Jumaat dan mengatakan pemain tengah England itu “bekerjasama sepenuhnya” dengan polis.

“Kelab ini menyedari kejadian yang didakwa melibatkan Harry Maguire di Mykonos malam tadi,” membaca satu kenyataan dari United. “Hubungan telah dilakukan dengan Harry, dan dia bekerja sama sepenuhnya dengan pihak berkuasa. Pada masa ini kami tidak akan memberikan komen lebih lanjut.”

Akhbar Proto Thema pertama kali melaporkan kisah penangkapan itu dengan laman web mereka yang menunjukkan rakaman video Maguire bergaul dengan orang di bar Mykonos. Dia ditunjukkan dengan peminat untuk selfie dan bahkan dilaporkan bahawa namanya dilantunkan di jalanan ketika dia terlihat di Mykonos.

Mereka mengatakan selepas penangkapan, ketiga-tiga mereka ditahan di balai polis Mykonos, dengan speedboat laju yang diperlukan untuk bergerak untuk menghadapi pendakwa raya sekitar 30 batu jauhnya di Syros.

Sementara United sedang berusaha untuk membuktikan fakta-fakta di sekitar insiden itu, kejadian itu pasti akan memalukan bahawa kapten kelab mereka telah ditangkap bercuti kerana mengganggu keamanan di khalayak ramai di samping didakwa atas tuduhan rasuah. Keberatan kejadian itu menjadi hal yang diperhatikan kerana Maguire juga berada dalam kumpulan kepimpinan Gareth Southgate untuk pemain senior yang berkumpul untuk membuat keputusan ketika bertugas antarabangsa – bukan skandal antarabangsa.

Walaupun beberapa pemain Ole Gunnar Solskjaer telah kembali ke pangkalan latihan Carrington, Maguire adalah antara yang diberi masa percutian setelah tampil di peringkat kalah mati Liga Europa, yang diadakan di negara Jerman.