Berita

Pemain legenda Pirlo berada dalam masalah, kata rakan sepasukan dari Itali

Bos Juventus baru Andrea Pirlo adalah pilihan yang murah dengan gaji Mauricio Pochettino dan Zinedine Zidane terlalu tinggi setelah pembayaran 21 juta £ yang besar untuk menjatuhkan Maurizio Sarri … tetapi pemain tengah ikonik itu hadir dengan sokongan pemain gergasi Ronaldo, Chiellini dan Buffon

Andrea Pirlo dinobatkan sebagai pengurus Juventus pada Sabtu malam tetapi hanya setelah presiden Andrea Agnelli memutuskan dia tidak mampu memilih pilihan pertama Mauricio Pochettino dan Zinedine Zidane.

Bekas bos Spurs, Pochettino dilaporkan ingin sekitar 8 juta pound (9 juta euro) setahun untuk mengambil alih kendali di Turin, sementara ketua jurulatih Madrid, Zidane akan meminta lebih banyak lagi, dengan harga sekitar £ 10,8 juta (€ 12 juta).

Serta alasan ekonomi, terutama dengan pembayaran £ 21 juta pelatih Maurizio Sarri yang dipecat, Pirlo mempunyai mentaliti di lapangan dengan pengurus Juventus yang berjaya sebelumnya, Conte dan Massimiliano Allegri, yang telah bekerja menyebelahi Agnelli.

Pemain berusia 41 tahun itu, yang baru bergabung dengan kelab dengan kemampuan jurulatih dengan Bawah 23 tahun 10 hari yang lalu, hanya mengalami sedikit peningkatan dari segi kontraknya yang ditandatangani pada akhir Julai juga.

Andrea Pirlo telah diberi amaran mengenai pencapaiannya yang besar kerana pemain tidak akan menghiraukannya ketika dia memulakan karier pengurusannya oleh bekas rakan sepasukannya, Gennaro Gattuso.

Dengan pasukan gergasi Turin, bekas pemain tengah itu memenangi empat gelaran Serie A dan Coppa Italia, tetapi Gattuso telah memberi amaran bahawa kemenangan itu bukanlah jaminan kerjaya pengurusan yang berjaya.

“Baiklah, dia sudah bosan sekarang … Itu tugasnya,” kata bos Napoli, Gattuso kepada Sky Italia setelah menyaksikan pasukannya kalah dari Barcelona di Liga Juara-Juara pada Sabtu malam.

Pirlo membuat lebih dari 100 penampilan di jalur hitam dan putih Juventus yang terkenal, setelah mendaftar untuk kelab dari AC Milan pada tahun 2011.

Adakah dia risau? Mungkin ini memberi petunjuk.

“Saya tidak merasa tertekan … Saya tidak mengalahkannya. Saya menghabiskan petang Ahad, 9 Julai 2006 di Berlin tidur dan bermain Playstation. Pada waktu petang, saya keluar dan memenangi Piala Dunia . ”

– Pirlo, dalam keadaan mentalnya dalam kemenangan Piala Dunia Itali ke atas Perancis dalam Final Piala Dunia FIFA 2006.