Liga Juara-Juara Berita

Barcelona akan bertemu Bayern Munich setelah kemenangan Nou Camp yang diilhamkan oleh Messi

Walaupun permulaan yang goyah, Catalans mendahului pada minit ke-10 dengan tandukan kuat oleh Clement Lenglet dari sepakan sudut sebelum Messi melangkah pantas dan menjaringkan gol kedua yang luar biasa pada gol ke-23, dengan cemerlang mengelakkan empat pemain pertahanan berkumpul mengancam di sekelilingnya, dijatuhkan oleh kaki yang dari salah seorang pemain pertahanan, berebut dengan segera dan secara naluriah melepaskan tembakan dengan kaki kiri yang sedikit melengkung ke sudut kiri gawang yang dilihatnya tidak dijaga, dan semua ini sebelum dia akan dijatuhkan lagi.

Itu adalah keajaiban Messi yang paling hebat, seolah-olah lelaki itu memiliki lebih banyak kaki daripada semua pembela yang berebut-rebut di sekelilingnya, dengan semua merasakan bahaya dan ancaman sebenar yang akan ditimbulkan oleh Messi.

Messi yang terinspirasi itu memiliki bola di gawang sekali lagi setelah mengikuti hantaran dari rakan sepaukannya yang dia cegat dengan dadanya tetapi gol itu dikesampingkan untuk bola tangan yang sangat kontroversial oleh pemain Argentina itu setelah melakukan tinjauan VAR. Tanpa gentar dan tidak dapat dihentikan, Messi kemudian memenangi sepakan penalti yang dijaringkan oleh Luis Suarez untuk gol ketiga Barca.

Napoli berjaya menaikkan tahap permainan dan mendapat satu gol ketika Lorenzo Insigne menukar sepakan penalti pada penghujung babak pertama dan pastinya menjadi pasukan yang lebih baik selepas selang waktu itu tetapi Barca berjaya bertahan dari serangan oleh pejuang gagah berani Gatuso untuk memasang perlawanan dengan Bayern Munich dalam kejohanan Final Eight di Lisbon dengan format baru Jumaat depan.

Messi sendiri telah menimbulkan kebimbangan setelah prestasi Barca yang tidak stabil dalam seri 1-1 pada perlawanan pertama pada bulan Februari, dengan mengatakan bahawa mereka tidak berpeluang memenangi hadiah utama Eropah, yang telah lolos dari mereka sejak 2015, kecuali mereka bertambah baik, dan dia sekali lagi terdengar penggera dalam pertembungan Liga Perdana Inggeris baru-baru ini menentang Osasuna dan kuat menekan rakan sepasukannya bertugas sebab prestasi mereka yang biasa-biasa saja.

Mungkin cemas dan bimbang dengan kegagahan Barca yang menyaksikan Napoli mengerumuni seluruh kawasan tuan rumah dari kick-off dan tendangan Dries Mertens kena palang pada minit kedua dengan rembatan, Messi membebankan penyelamatan selepas gol Clement untuk menyelamatkan hari sekali lagi untuk Catalans.

Pertahanan Napoli yang kendur telah membolehkan Lenglet menjaringkan gol dengan tandukan yang menentukan yang menguatkan saraf Barca sementara Messi berjaya mengikat kedudukan dengan golnya dan dengan memenangi penalti dengan mengejar Kalidou Koulibaly di kawasan itu dan melakukan pelanggaran.

Namun, pada penghujung hari, hakikat bahawa Napoli menguasai bola dengan begitu dominan pada babak kedua, dengan Hirving Lozano mengena tiang dan tandukan Arkadiusz Milik dikesampingkan untuk ofsaid, akan memberikan alasan yang cukup untuk membimbangkan pasukan Barca, dan jimat ikonik mereka, bahawa pasukan Catalon mungkin kena berjuang kuat untuk mengalahkan Bayern, yang dengan senangnya mengalahkan Chelsea dengan agregat 7-1.

Si penyihir Messi harus kembali ke pertembungan itu pada hujung minggu depan dengan ilmu sihirnya untuk membantu pasukannya menewaskan Bayern Munich.