Liga Perdana Berita

Ulasan ‘Liga Perdana 2019-20: undian musim ini yang terhuru hara

Ini adalah tahun yang sangat huru-hara, malah menjadi semakin pening dengan pandemi sedunia yang semakin hampir dengan perkadaran yang hampir apokaliptik, mengancam akan memusnahkan segala-galanya di jalan kehancurannya. Dan pukulan tepat di tengah-tengah musim bola sepak, melepaskan kelawar untuk membuat kekacauan tidak hanya di luar lapangan tetapi juga tingkah laku, kelucuan dan prestasi pelik beberapa pemain yang sangat menarik, seorang pengurus dan juga pemilik kelab!

Pemain tengah yang nyaris tidak bermain, penyerang yang nyaris tidak menjaringkan gol dan penjaga gawang yang hampir tidak dapat memegang bola adalah beberapa tokoh bola sepak yang sangat aneh yang diliputi dalam paparan ini untuk menyenangkan hati anda.

Danny Drinkwater

Tiga perlawanan liga penuh sepanjang tempohnya di Chelsea. Hanya itu yang dimainkannya dalam tiga tahun sejak pemenang Liga Perdana 2015-2016 ini – yang dicapai semasa bertugas di Leicester – memakai warna Blues di Stamford Bridge dengan harga £35 juta.

Sekiranya ada pemain yang memerlukan permulaan yang baru pada awal musim, ini adalah Drinkwater. Burnley diberi pilihan pertama untuk menyelamatkannya tetapi pasti usaha itu sia-sia kerana semua Drinkwater dapat menyumbang kepada kempen liga kelab itu hanya 59 minit permainan yang akhirnya memuncak dengan kemenangan 4-1 oleh Manchester City. Dengan adil, dia mungkin berpeluang untuk melihat lebih banyak aksi dan memberikan pertimbangan yang lebih baik tentang dirinya sendiri sekiranya bukan kerana kecederaan yang dialami di luar kelab malam Manchester Chinawhite pada bulan September, dimana dia telah diserang oleh samseng setelah kononnya berusaha untuk berasmara dengan kekasih pemain bola sepak lain. Bintang Chelsea, dipinjamkan pada Burnley, bertembung dengan pemain itu setelah minum banyak arak.

Januari menyaksikan Drinkwater diberi peluang lain untuk menebus dirinya sendiri, menandatangani kali ini untuk Aston Villa secara pinjaman sehingga akhir musim. Ini sekali lagi merupakan sesuatu kejadian yang anih semasa juga penampilan liga pertamanya setelah perpindahan pinjaman ini juga menentang Manchester City dan kali ini ia bertahan 79 minit, tetapi pasukannya ditewaskan 6-1. Tidak gentar, dia terus tampil untuk Villa tiga kali lagi, dengan sayangnya telah diturunkan dalam ketiga pertandingan. Penguasaan singkat Drinkwater dengan Villa juga ada saat-saatnya yang kurang sopan kerana kejutan terakhir terdengar pada bulan Mac, di mana dia diangkut dan dia didenda kerana peranannya dalam latihan, dimana dia menundukkan kepala rakan sepasukannya Jota.

Untuk mengulangi, jika adanya seseorang pemain memerlukan permulaan yang baru, itu adalah Drinkwater. Tetapi setelah cukup bernasib baik untuk diserahkan peluang beberapa kali, mungkin harusnya ditanya bahawa adakah permulaan baru lain yang dapat mengubah arus untuk pemain ini yang prestasinya pernah naik dulu macam bintang?

Joelinton

Apabila Mike Ashley benar-benar menyetujui pembelian pemain hadapan dengan harga £40 juta, pemikiran langsung muncul diminda bahawa pemain yang dimaksudkan mestinya fenomena istimewa untuk membenarkan pemerolehan seperti itu yang disetujui oleh bos Newcastle sendiri.

Lagi pun secara semula jadi seseorang akan menganggap bahawa Joelinton Cássio Apolinário de Lira, atau Joelinton dengan pendeknya, akan menjadi yang paling sesuai dalam peranan yang ditugaskan kepadanya untuk dimainkan. Namun, walaupun telah diberi tugas untuk memimpin barisan bahagian depan musim ini untuk Newwcastle, pemain Brazil itu kelihatan tidak sesuai, malah sebenarnya tidak selesa. Pergerakan umpan balik yang luar biasa dan sihir menggiring bola yang menonjolkan semangat di Hoffenheim jarang ditunjukkan dan, lebih buruk lagi, dia jarang pernah mencetak gol.

Maklum baru berusia 22 tahun dan musim pertamanya di negara baru, apa lagi sensasi dan gembar-gembur di sekitar kedatangannya yang sangat dinanti-nantikan, itu adalah masa yang sangat sukar bagi bintang muda itu. Walaupun begitu, dia berhak mendapat pahala atas usaha yang berani kerana dia tidak pernah berhenti mencuba dan benar-benar menunjukkan kualiti yang berkilauan, dan ini pun telah memberikan kepercayaan pada harapan bahawa ketika dia terus menyesuaikan diri dengan bola sepak Inggeris, dia masih bolih muncul lebih kuat dari pengalaman menyesal ini. Dengan syarat bahawa Newcastle dan Steve Bruce bekerja dengan cara terbaik untuk menggunakannya sebab kelab, dan pengurus, dengan canggung tenggelam dalam kegelisahan dan ketidakpastian sementara menunggu keputusan akhir pengambilalihan pihak Saudi.

Pep Guardiola

Walaupun ada yang baik-baik saja, dan bahkan terkesan dengan baik, dengan bulu ditarik dengan menutupkan mata sebilangan mereka yang menyaksikan Manchester City bermain dengan penuh cemerlangan membungkus saingan seperti Watford yang terikat degradasi dan juga Arsenal yang masih berusaha kuat untuk membentukan permainan dan keseimbangan mereka sendiri di bawah yang pengurus yang kurang pengalaman, adalah perkara yang patut membimbangkan bahawa juara Liga Perdana musim sebelumnya tersekat di tempat sendiri dengan kekalahan kepada Manchester United dan Wolves. Bukan hanya itu tetapi mereka juga mengakui kekalahan kepada Chelsea ketika mereka perlu menang untuk menjadikan tujuh perlawanan terakhir musim ini relevan. Situasi ni lebih merosot ketika mereka juga kalah kepada Norwich.

Sepanjang kempen mereka ditunjukkan mempunyai kerentanan untuk hancur pada saat krisis, dengan Guardiola entah bagaimana gagal memperkuat kanbenteng pertahanan dan ketabahan mental mereka, selain memerhatikan dan mencengkam perhatian pada kemasan mereka yang terlalu kerap, bahkan dari tempat penalti. Pra musim baru £27 juta dibelanjakan untuk menandatangani pemain belakang João Cancelo, dengan tidak banyak memberikan impak yang diperlukan. Menariknya pada bulan Januari, Guardiola mengalihkan perhatian negatif kepada peminat-peminat City, menunjukkan bahawa mereka adalah sebahagian besar yang menyebabkan masalah.

“Mudah-mudahan mereka akan menyokong kami lebih banyak,” katanya, dengan kembalinya bola sepak ketika peminat masih boleh menghadiri perlawanan sebelum penutupan wabak.

Baiklah, pasti menarik untuk mendengar siapa yang dipersalahkan Guardiola jika pasukannya turut meledak di Liga Juara-Juara.

David de Gea

Ketika pemain pinjaman Manchester United, Dean Henderson, memberikan gol kepada Liverpool bila menentang Sheffield United pada bulan September, pengurus Blades yang marah dan jengkel, Chris Wilder, mengatakan:

“Saya tidak akan memeluknya. Dia mahu bermain di peringkat tertinggi, dia mahu bermain untuk Manchester United, dia mahu bermain untuk England. Dia harus melakukan sedikit lebih baik, dia harus lebih menumpukan perhatian.”

Nasib baik, memihak kepadanya, Henderson tidak melakukan kesalahan yang sama lagi. Sebaliknya, Ole Gunnar Solskjær mengambil pendekatan yang berlawanan secara menyerong dengan De Gea, secara terbuka membungkus lengan ke arah penjaga gawang untuk mengilhamkan dia setiap kali bola secara tidak sengaja menyelinap ke tangannya. Sebenarnya baik juga walaupun orang Norway itu cuba memakai psikologi terbalik kerana setiap orang berbeza-beza.

Bagaimanapun, tidak ada kepastian sama ada bahawa jika mengajak Roy Keane untuk membelasahkan penjaga gol Sepanyol itu akan menjadi pemangkin yang tepat untuk hasil yang diinginkan. Satu perkara yang pasti – De Gea kian berkelihatan banyaj berbeza dengan penjaga gawang yang dulunya berdiri keseorabgan di antara Manchester United dan penghinaan. Bukan mudah untuk melihat penjaga gawang bakat seperti itu meletup dan hancur berkeping-keping tetapi, untungnya baginya pada usia 29 tahun, masih ada waktu untuknya untuk menggerakkan aksinya lagi.

Gino Pozzo

Akhir sekali, banyak pemikiran telah diberikan kepada penyertaan pemilik Watford yang idiosyncratik, atau memang berkelakuan dengan tidak pasti, dalam senarai ini. Jangka masa telah cukup banyak dihabiskan untuk membiarkannya keluar dan masuk dari persamaan dan proses yang sama bergantian berulang kali. Bagaimanapun, Pozzo sendiri tidak akan sering mengeluh kerana ini juga proses pelik yang dia sendiri sangat terpikat seperti proses pemilihan dan pemecatan pengurus-pengurusnya memberikan banyak bukti.

Selepas empat perlawanan musim ini, dia memecat Javi Gracia dan menggantikannya dengan Quique Sánchez Flores, yang mereka telah dipecat beberapa tahun sebelumnya. Kemudian perhatian beralih ke Nigel Pearson, yang berlangsung 19 pertandingan liga sebelum dia juga dipecatkan, dan Hayden Mullins diminta untuk mengeluarkan diri untuk dua pertandingan terakhir. Hingga akhirnya Watford, atau lebih tepatnya Pozzo, membuat semua orang meneka apakah proses yang patut digunakan.