Liga Perdana Berita

Rayuan Liga Juara-Juara Manchester City mengemukakan keputusan pada hari Isnin

Masa depan peraturan permainan adil UEFA (FFP) dan kredibiliti projek Manchester City Abu-Dhabi menghadapi hari penting pada hari Isnin ketika Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS) menyampaikan keputusannya mengenai rayuan City terhadap larangan dua musim dari Pertandingan Eropah.

Kepentingan keputusan ini sangat istimewa bagi City, yang selalu berpegang teguh pada penolakan mereka terhadap sebarang kesalahan kerana tuduhan mereka sengaja meningkatkan nilai pendapatan dari penaja dengan pautan ke Abu Dhabi United Group, yang juga dimiliki oleh pemilik City, Sheikh Mansour, untuk mengelakkan terjadinya pelanggaran peraturan FFP antara tahun 2012 dan 2016.

Pada bulan Februari, UEFA mengenakan denda 30 juta euro (£25 juta) ke atas City serta menggantung mereka dari pertandingan Eropah untuk dua musim berikutnya.

“Hari ini kami mencapai kualifikasi untuk Liga Juara Juara secara matematis,” kata pelatih Pep Guardiola pada hari Sabtu setelah kemenangan 5-0 dari Brighton, mengukuhkan mereka di tempat kedua di Liga Premier.

“Kami layak berada di sana kerana kami memenangkannya di atas lapangan. Mudah-mudahan pada hari Isnin, UEFA dapat membolehkan kami bermain sebagai pasukan ini dan pemain-pemain ini layak.”

Hadiah tunggal yang telah dihindari City adalah hadiah yang dihargai oleh projek Abu Dhabi – Liga Juara-Juara.

Walau apa pun keputusannya pada hari Isnin, City akan berpeluang mengejar cita-cita mereka pada bulan Ogos ketika mereka meneruskan kempen Liga Juara-Juara mereka dengan kemenangan 2-1 ke atas Real Madrid dari perlawanan pertama dalam 16 perlawanan terakhir mereka.

Itu boleh menjadi peluang terakhir bagi beberapa nama terbesar City untuk memenangi Liga Juara-Juara untuk kelab kerana pengenaan larangan dua tahun akan memberi kesan buruk kepada kewangan kelab.

Kontrak Guardiola berlangsung sehingga akhir musim 2020/21 dan Catalan ini tidak mungkin masih akan berkuasa dalam masa dua tahun.

City telah pun dapatkan 93 juta euro dari wang hadiah UEFA dan hak TV dari Liga Juara-Juara musim lalu, dengan penerimaan gerbang dan pendapatan penajaan tambahan dari pertandingan kelab utama Eropah ditambah dengan jumlah itu.

Hampir mustahil kelab kehilangan tahap pendapatan itu selama dua tahun dan masih mengekalkan kepatuhan mereka terhadap peraturan FFP tanpa mengurangkan kos yuran perpindahan dan gaji, atau lebih buruk lagi, menjual pemain.

Apa yang lebih menyakitkan bagi City sekiranya larangan mereka ditegakkan ialah Manchester United dapat menjadi salah satu penerima utama pengecualian mereka.

City kini menduduki tempat kedua di tangga teratas Liga Perdana, tetapi larangan itu, jika tidak dijatuhkan, itu bererti tempat kelima akan cukup baik bagi pasukan yang sedang berusaha keras untuk layak ke Liga Juara-Juara. United ketika ini berada di tangga kelima dengan Chelsea atau Leicester dan pasukan lain mungkin akan mendapat keuntungan.

Di samping itu, kehilangan kes berprofil tinggi juga akan menimbulkan rasa malu besar terhadap legasi projek City kerana bukan rahsia lagi bahawa salah satu motivasi utama di sebalik berbilion euro yang dilaburkan adalah untuk mempromosikan imej positif Abu Dhabi di seluruh dunia.

Taruhannya juga tinggi bagi badan pentadbir bola sepak Eropah, UEFA, kerana Paris Saint-Germain milik Qatar telah berjaya memenangi di CAS terhadap UEFA membuka semula siasatan FFP terhadap juara Perancis.

Sistem yang menghadkan kelab untuk tidak kehilangan lebih dari 30 juta euro dengan pengecualian untuk beberapa kos seperti pembangunan remaja dan pasukan wanita dalam jangka masa tiga tahun telah membantu mengurangkan hutang di seluruh bola sepak Eropah.

Namun pengkritiknya menunjukkan bahawa ia mengekalkan status quo dengan gergasi tradisional seperti Barcelona, Real Madrid dan Bayern Munich selalu menikmati anggaran yang lebih besar berkat pangkalan peminat global mereka yang besar.

Sekiranya UEFA kehilangan satu lagi kes seperti itu, kredibiliti badan itu akan disoalkan kerana persoalan pasti akan timbul mengenai seberapa berkesan FFP dapat ditegakkan di peringkat tertinggi permainan.

Keputusan dari CAS dijangka pada 0830GMT Isnin.