La Liga Berita

Setien di bawah godaan terus menyuarakan diri

Quique Setien yang tidak berkompromi sekarang menjadi canggung dalam situasi kompromi yang bukan perbuatannya sendiri.

Sebagai ketua jurulatih dan pengurus, dia ditugaskan untuk memastikan bahawa pasukannya di bawah pengawasan dan kepemimpinannya – khususnya XI teratas – berada dalam bentuk yang murni sepanjang masa dan ini merangkumi seluruh ruang lingkup tanggungjawabnya dari segi kecergasan pemain, pelantikan dan meletakkan pemain yang tepat sehingga merumuskan strategi dan taktik untuk memakai di padang.

Sudah tentu, dia berunding dengan lembaga tentang pengambilalihan pemain baru untuk meningkatkan skuad.

Sebagai catatan, dia hanya dapat mengurus Blaugrana dalam 13 pertandingan La Liga dan sudah dilaporkan, jika benarnya akhbar, dia akan dikeluarkan dari Catalunya dan akan meninggalkan Camp Nou bahkan dalam beberapa hari ke depan jika keadaan pasukan tidak berbalik dalam permainan penting menentang permainan tuan rumah Atletico dan tandang di Villarreal minggu ini.

Bukan rahsia lagi bahawa dewan Josep Maria Bartomeu secara signifikan telah gagal meningkatkan skuad Barca selama beberapa tahun, dan kesan yang jelas dapat dilihat sekarang bahawa para pemain utama yang dominan tidak semestinya seperti fizikal, dan mental seperti dulu. Fakta ini tidak susah di difahami dan dapat diterima dengan sempurna kerana serangan berlalunya masa tidak menghindarkan siapa pun, bahkan atlet paling hebat.

Namun ini tidak membebaskan dewan Barcelona dari bekerja dan melakukan dengan kecekapan dalam melaksanakan ketekunan mereka dalam menguruskan hal-hal bola sepak di atas dan di luar panggilan jurulatih dan pengurus. Sudah tentu mereka gagal melakukannya.

Di samping itu, masalah lain yang telah pun lama mucul adalah dalam bentuk hirarki bilik persalinan, tanpa mengira sama ada mereka dibenarkan wujud berdasarkan pencapaian sebelumnya atau bentuk semasa. Ini adalah pertumbuhan malignan yang telah berakar sebelum kedatangan Setien dan menunjukkan dirinya dengan jelas semasa tempoh Valverde, yang menyebabkan penyingkirannya yang terakhir.

Sudah jelas bahawa pemain veteran yang didorong keluar dari zon selesa mereka membuat ketidakpuasan mereka dengan Setien dan staf pelatihnya terlalu ketara, dan tidak lagi hanya di belakang pintu tertutup sahaja, yang tidak baik untuk masa depan Barcelona.

Di bawah tembakan hebat, Setien berbicara secara terang-terangan mengenai pelbagai isu penting yang berkaitan dengan dilema dan kekeliruan di Blaugrana di The Barcelona Podcast:

“Perlawanan menentang Atlético, yang merupakan pasukan yang hebat, selalu sukar. Adalah biasa untuk menjangkakan bahawa mereka akan membagi perkara-perkara yang sangat sukar pada kita, tetapi permainan seterusnya akan sama pentingnya. Menang sekarang adalah menentukan kedudukan penting bagi kami kerana masih ada sedikit permainan yang tersisa dan margin kesalahan sudah lebih kecil. Kami sangat mementingkan perlawanan seperti semua orang.”

“Kami harus memperbaiki diri dan itu adalah satu-satunya perkara yang harus kami perhatikan. Memikirkan diri kita sehingga hari terakhir dan bukan lawan.”

“Atlético mesti diserang kerana Barcelona telah melakukannya berulang kali. Mereka adalah pasukan yang sangat mantap, yang menjadikan matlamat mereka sangat menguntungkan. Ini akan membuat kita berada dalam kesulitan besar, kita perlu mempunyai mobiliti yang hebat di antara garis dan berjaya dalam jarak yang singkat; mengawal serangan balas mereka, mereka adalah pasukan dengan pemain bola sepak yang sangat berbakat.”

“Tentunya semasa permainan kadang-kadang bagus dan yang lain akan lebih baik untuk saingan. Sebagai contoh, di Seville, kita dapat mengatakan sedikit kerana kita melakukan sesuatu dengan baik dan hanya untuk menjelaskan aspek individu. Ini adalah sesuatu yang baru dan memungkinkan kita untuk menunjukkan sesuatu, tetapi kenyataannya adalah bahawa kita biasanya tidak mengubah pendekatan umum.”

“Jika kami tidak mengalahkan Atlético, kemungkinan memenangi gelaran akan berkurang. Kami mesti memenangi semua perlawanan kami dan apa yang akan berlaku kemudian kami akan menyaksikannya.”

“Pemain-pemain tidak puas hati? Memang benar bahawa selalu ada kontroversi. Adalah biasa bahawa terdapat perbezaan. Saya bukan pemain yang mudah pada masa dulu. Yang penting adalah untuk meyakinkan semua pemain bola sepak bahawa idea yang mesti kita kembangkan adalah apa yang sedang kita lakukan. Ada komunikasi yang baik dengan para pemain, saya tidak mementingkan kemungkinan perbezaan.”

“Apabila kemenangan tidak datang, semua orang mara ke depan. Sarkas ditubuhkan seperti ini. Hubungan dengan pemain baik, saya tidak melihat masalah besar.”

“Kami mengadakan banyak pertemuan dengan pemain, tetapi kami fokus pada masalah bola sepak. Situasinya normal, ia dapat berubah dengan segera jika kami mendapat kemenangan yang lebih santai dan menyelesaikan beberapa situasi di lapangan dengan lebih baik.”

“Kekuatan pemain? Kita semua, juga pemain bola sepak, mesti mengakui. Tidak semua yang kita mahukan dapat dilaksanakan. Ini adalah satu pasukan dan kita mesti bertindak sebagai satu pasukan. Kita mesti mengorbankan perkara peribadi untuk kepentingan kumpulan. Saya tidak mempunyai masalah untuk menyedari bahawa ini bukan perkara baru bagi saya. Ia tidak ada kaitan dengan pemain bola sepak. Ia berlaku pada saya di Las Palmas dan Sevilla.”

“Tidak ada yang berlaku antara Messi dan Sarabia di Vigo.”

“Masa depan saya? Saya berasa sekuat sama ketika saya tiba. Saya berusaha sedaya upaya untuk membuat ini berjalan lancar, memenangi perlawanan dan mencapai kejayaan yang kita semua harapkan. Saya yakin bahawa kita melakukan pekerjaan dengan baik, tetapi saya tahu bahawa kemenangan menyembunyikan banyak perkara dan kekalahan… Ada saat dan ada lagi pun saat lain. Anda menang, anda menikmati; anda mesti merasa tidak selesa ketika anda kalah.”

“Kebisingan terpulang kepada anda. Saya di tepi jalan. Saya tertumpu pada perkara yang harus saya menumpukan kerana saya sudah tahu bagaimana semua ini berfungsi. Saya tidak bosan dengan perkara. Saya rasa para pemain melakukan perkara yang sama.”

“Keadaan Arthur? Saya tidak menyedari apa yang dikatakan oleh ibu Arthur. Saya tidak ragu-ragu mengenai komitmennya sehingga hari terakhir. Dia telah membuat komitmen kepada rakan-rakannya dan akan mendedikasikan dirinya sepenuhnya untuk mencapai cita-citanya. Saya tidak mempunyai keraguan, sama ada saya dan rakannya.”

“Barisan pemain Arthur akan bergantung pada ciri-ciri perlawanan. Yang penting dia sanggup bermain hingga akhir; bagi saya, ia adalah kemuncak.”

Mengenai Antoine Griezmann sekarang tidak kelihatan seperti permulaan automatik untuk Barca dalam perlawanan baru-baru ini, berikut pendapat Setien mengenai pemenang Piala Dunia:

“Griezmann tidak bermula? Kami hanya boleh bermain sebelas pemain. Kadang-kadang mereka akan bermain sebentar dan lain kali mereka akan bermain yang lain. Mereka semua penting dan semua pemain mempunyai pilihan mereka, tanpa mengira hierarki mereka.”

Nah, semua inilah secara ringkasnya penjelasan tepat dari mulut kuda.