Liga Perdana Berita

Tiga pemain terbaik Manchester United menjalin hubungan tidak lama lagi

Man Utd semestinya akan memulai dengan baik ketika musim Liga Perdana kembali dalam seminggu pada hari Jumaat dan ini mungkin terbukti paling tepat pada masanya untuk perkongsian yang sudah biasa ‘tambah satu’ untuk kembali ke tahap terbaik.

Marcus Rashford dan Anothony Martial kedua-duanya mempunyai musim individu terbaik mereka tetapi hanya berjaya memulakan sepertiga permainan bersama-sama musim ini sebelum penguncian coronavirus.

Fakta bahawa kedua-duanya menghasilkan angka terbaik di depan gawang walaupun telah diasak oleh kecederaan pada awal musim adalah bukti yang sangat baik untuk pencapaian mereka, tetapi United belum pernah melihat yang terbaik dari mereka bersama cukup kerap musim ini.

Namun ini mungkin akan berubah kerana Rashford secara sihat dapat disahkan setelah patah tekanan ganda di punggungnya mengancam akan menghentikan akhir musimnya sementara Martial bersiap untuk kembali ke tempat yang dia tinggalkan sebelumnya. Oleh itu, Ole Gunnar Solskjaer harus meletakkan dua penyerang yang paling berbahaya seiring untuk sembilan perlawanan terakhir Liga Perdana musim ini.

Kedua-duanya telah bermain bersama hanya dalam 17 dari 47 perlawanan United musim ini musim ini dengan kecederaan belakang Rashford yang menyebabkan kegelisahan kepada perkongsian yang menarik ini, menjadikan Martial memikul beban pencetak gol. Ironinya ia berlaku sebaliknya pada awal musim ketika pemain Perancis itu ketinggalan dua bulan kerana kecederaan hamstring.

Statistiknya memang luar biasa ketika mereka bermain di sebelah satu sama lain kerana dalam lapan daripada 17 permainan tersebut kedua-dua pemain telah menjaringkan gol, yang merupakan catatan yang luar biasa. Ini jelas menyoroti dinamika ledakan mereka sebagai perkongsian dan betapa bahayanya United dengan kedua-dua pemain ini. Secara keseluruhan terdapat 36 gol dalam 17 perlawanan tersebut, dengan sembilan daripadanya kemenangan.

Rashford dan Martial tidak berkesempatan untuk bermain bersama sejak kedatangan Bruno Fernandes, dan tambahan kreativiti penting Portugis ke lini tengah dapat membuktikan bahawa pasukan yang menggerunkan pasukan itu akan menambah kilauan dan penderitaan yang tidak terkalahkan pada persembahan United di padang.

Prospek ini akan menjadi sangat menggembirakan terutama sekarang dengan pertahanan yang lebih baik dan kehadiran Fernandes yang memuncak dalam 11 perlawanan terakhir mereka tanpa kalah. Sekiranya United meletakkan formasi 3-5-2 ketika musim kembali, trio itu dapat membentuk tiga depan yang dahsyat, dengan Fernandes mengisi jurang di antara kedua penyerang.

Sejak awal Februari 2019, Solskjaer meramalkan masa depan yang cerah untuk Rashford dan Martial. Pada ketika itu, orang Norwegia itu dalam pekerjaan kurang dari dua bulan, tetapi dia sudah cukup melihat bahawa kedua penyerang muda itu dapat berkembang bersama.

“Mereka akan bermain bertahun-tahun bersama-sama, mudah-mudahan, jadi jika mereka saling memahami satu sama lain, kerana kedua-duanya pandai bermain di sebelah kiri,” kata Solskjaer.

“Kemudian hubungan, jika salah satu dari mereka bermain secara terpusat, maka yang lain harus mempunyai gerakan yang berlawanan, kerana mereka kadang-kadang keluar masuk. Ketika mereka bermain di tengah, mereka masuk-ke-keluar pada larian tersebut, jadi saya rasa, pada tahun-tahun mendatang, kita akan melihat banyak kombinasi antara keduanya.”

Penghormatan kepada Solskjaer kerana telah dapat meramalkan dinamika perkongsian antara kedua penyerang dari awal. Dan sekarang dengan memasukkan Fernandes sebagai bahagian ketiga teka-teki, chemistry kemungkinan besar menjadi yang paling ampuh untuk United.

Menambah Pogba ke persamaan?

Baiklah, tanpa sesiapa yang mengetahui dengan pasti kecuali ejennya dan dirinya sendiri di mana penyerang Perancis berkemungkinan besar akan berada, United harus menyeberangi jambatan itu ketika mereka sampai di sana dalam waktu dekat.

Buat masa ini cukup menggembirakan hanya untuk membayangkan kelompok dinamis Rashford-Martial-Fernandes yang menenun jenama bola sepak baru mereka dengan memakai warna United.