Berita

Rasuah, FBI dan Qatar 2022

Akhbar The Guardian dari UK melaporkan hari ini seperti di bawah:

Pendakwa di New York telah mendedahkan butir-butir baru mengenai dakwaan rasuah yang dibayar kepada ahli jawatankuasa eksekutif Fifa untuk mendapatkan undi bagi Qatar untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2022.

Satu dakwaan yang dibatalkan pada hari Isnin di Mahkamah Daerah AS di Brooklyn mengatakan Nicolás Leoz, Paraguayan kemudian presiden badan pemerintahan Amerika Selatan, Conmebol, dan bekas persekutuan Brazil, Ricardo Teixeira menerima rasuah untuk mengundi Qatar pada mesyuarat jawatankuasa eksekutif 2010 Fifa .

Jack Warner, bekas presiden Concacaf, badan pentadbiran Amerika Utara dan Tengah, dikatakan menerima $ 5 juta dalam rasuah untuk mengundi untuk Rusia menjadi tuan rumah pada 2018. Wang itu didakwa berasal dari 10 syarikat shell yang berbeza, termasuk entiti di Anguilla , Cyprus dan Kepulauan Virgin British. Presiden persekutuan Guatemala, Rafael Salguero, juga dijanjikan rasuah $ 1 juta untuk mengundi Rusia, menurut dakwaan tersebut. Leoz, yang meninggal pada Ogos lepas, mengelakkan ekstradisi, seperti Warner, dari Trinidad & Tobago, dan Teixeira. Salguero mengaku bersalah pada 2018 kepada dua pertuduhan konspirasi penipuan wayar, dan satu mengira setiap konspirasi penangkapan dan konspirasi pengubahan wang haram. Alejandro Burzaco, bekas ketua Argentina dari syarikat pemasaran Torneos y Competencias, memberi keterangan pada 2017 bahawa ketiga-tiga warga Amerika Selatan mengenai jawatankuasa eksekutif Fifa mengambil rasuah berjuta-juta dolar untuk menyokong Qatar, yang mengalahkan AS dalam undi terakhir.

Dalam satu kenyataan, penolong pengarah William F Sweeney Jr, yang bertanggungjawab di pejabat lapangan FBI New York, berkata: “Pengambilan dan penyuapan dalam bola sepak antarabangsa telah menjadi amalan yang sangat mendalam dan umum selama beberapa dekad.”

PELAJAR EDITORIAL FOOTBALL: Rasuah dalam bola sepak adalah berleluasa, dan ia harus diasaskan. Laporan di atas, jika tuduhan itu terbukti benar dalam beberapa kes, pasti menonjolkan masalah yang dihadapi sukan pada tahap tertinggi. Sesuatu yang perlu dilakukan lagi adalah tabir sinisme akan berkembang. Pada masa yang sama, kami menjangkakan sama seperti Piala Dunia 2018 di negara ini, begitu juga dengan Qatar 2022. Dan selagi bola sepak adalah berkualiti tinggi dan negara tuan rumah adalah pemurah, para peminat akan menyukai sukan mereka.