Liga Perdana Berita

Jack Grealish bersikap hipokrit

Adakah ini kejadian semacam déjà vu Tiger Woods?

Jack Grealish didakwa melanggar Range Rovernya pada jam 8 pagi Ahad.

Jadi apa masalahnya? Kemalangan sering berlaku dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Tetapi dalam kejadian ini, lebih banyak perkara yang berlaku yang ia tidak sepatutnya berlaku. Teruskan membaca.

Jack telah membalikkan keretanya Range Rover 4×4 dari tempat letak kereta yang ditetapkan di seberang jalan dan melanggar sebuah van berwarna perak.

Harian The Sun melaporkan bahawa aksi-saksi di tempat kejadian berkata kereta Jack kemudian melancarkan 200 meter lagi dan terus melanggarkan sebuah Mercedes-Benz C-Class bernilai £30,000, serta sebuah Mercedes biru bernilai £20,000.

Rupa-rupanya, itu bukan segala kerosakan yang dilakukan kerana Range Rover Jack kemudiannya terus langgar ke pagar besi di hadapan sebuah agensi perumahan. Ia akhirnya beristirahat diatas dua garisan jalan berwarna kuning di depan pangsapuri dengan gambar yang menunjukkan kerosakan pada belakang kenderaan Jack.

Gambar-gambar sebenarnya menunjukkan kapten Aston Villa itu berdiri depan jiran-jirannya dalam celana pendek dan hoodie dengan hanya satu selipar hitam dan sepasang kasut putih, dan beliau pun terlibat dalam pertengkaran dengan saksi-saksi, dengan seorang jiran yang mendakwa kapten itu telah lama berpesta sepanjang malam di Dickens Heath, West Midlands.

Jiran itu berkata:

‘Pesta itu telah berlangsung sepanjang malam. Ia tidak boleh ditanggung. Bunyi itu hanya berhenti seketika ketika, selepas jam 8 pagi, nila terdapat perlanggaran maha kuasa yang bergema rumah-rumah pangsa.

‘Di luar, Jack Grealish berdiri di samping kereta bertengkar dengan pengawal keselamatan. Adalah pelik untuk melihat bintang hebat England yang kelihatan begitu teruk dan tidak bersiuman. Dia kelihatan tidak stabil dan keliru. ‘

Jadi, sekali lagi, apakah masaalah dengan kejadian ini terhadap Jack Grealish?

Pertama, kita semua berada di tengah-tengah pandemik virus yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan berpuluhan ribu kematian dan serangan besar-besaran di seluruh dunia.

Jack, yang menjadi kapten Aston Villa, adalah seorang lelaki yang diberi kuasa dan menjalankan disiplin sebagai model peranan kepada orang awam. Dia, terutamanya, sudah pasti menyedari betapa semua ini bermakna dan sepatutnya berada di rumah dan tidak di pesta berjoli.

Kedua, dia menyemburkan beberapa kenderaan tetapi nasib baik tidak membahayakan nyawa dalam proses kemalangan. Akibatnya boleh menjadi sangat teruk. Namun, dia memang tidak menyedari kesalahannya dan langsung tidak minta maaf ataume rendahkan diri tetapi disebaliknya dia bertengkar dengan seorang pengawal keselamatan yang hanya berusaha melakukan tugasnya sebagai pengawal.

Dan menurut laporan kemudian dia berbangga menyuarakan pada pemandu-pemandu yang melalui sama bahawa dia akan membayar kerosakan sebelum meninggalkan butiran dengan penduduk dan selepas itu langsung meningallkan tempat itu sebelum polis tiba.

Ini jelas menunjukkan kekurangan akauntabiliti di pihaknya sebagai orang yang sangat tinggi dan penting peranannya sebagai kepten pasukan Liga Perdana yang bernama. Dia adalah seseorang dalam kedudukan yang ditugaskan dengan tanggungjawab dan akauntabiliti. Beliau jelas mengabaikan peraturan lockdown.

Akhir sekali, hipokrisinya tidak dapat dinafikan kerana kemalangan itu berlaku hanya beberapa jam selepas Grealish telah meminta orang ramai untuk tinggal di rumah supaya membantu memerangi coronavirus. Namun dia sendiri pula bermesra dan berjoli sampai pukul 8 pagi? Memang sungguh sukar untuk memahamkan sikap serupa ini.

Sekurang-kurangnya Tiger benar-benar menyesal atas tindakannya dan mengambil tanggungjawab penuh dan akauntabiliti atas tindakannya yang menyedihkan. Inilah yang membuat perbezaan antara seorang atlet yang benar-benar hebat dan pemikiran yang mendalam yang dia miliki di dunia pada mukanya.

Ia adalah kerendahan hati tanpa ego dan tidak ada hipokriksi yang membuat kita terus mengagumi kebesaran sebenar pemain golf itu bila dibandingkan dengan insiden yang melibatkan pemain bola sepak yang kurang ajar ini.

Lagipun, sebagi manusia kita memang akan tersesat. Tetapi jika kita suka membantah dengn kesombongan dan tidak terima bahawa kita telah membuat kesalahan tidak kira besar atau kecil, itu yang akan menujukkan kelakuan dan sikap buruk kita sebagai manusia.