Eropah Berita

Jadon Sancho senang menyertai Manchester United sekarang

Keputusan Jadon Sancho mengenai masa depannya tidak senang dipertimbangkankan olih sebab pengumuman resmi yang memaksakan penangguhan Bundesliga Jerman dan Liga Perdana Inggeris akibat serangan dari pandemik coronavirus melancarkan pesat yang telah membawa penutupan sementara yang dikuatkuasakan ke atas bola sepak Eropah di seluruh benua.

Walau bagaimanapun, bersyukurlah keputusan beliau terhadap masa depannya mengenai pilihan-pilihannya kini telah menjadi lebih mudah kerana Borussia Dortmund di paksa keluar dari Liga Juara-Juara minggu lepas oleh PSG dalam persaingan yang diilhamkan oleh Neymar yang membangkitkan semangat membalas dendam.

Dengan penangguhan musim bolasepak ini, keluaran Dortmund dari Liga Juara-Juara bermakna kini terdapat kekurangan satu halangan di antara crossover Sancho kepada Manchester United yang telah pun menunggu lama. Walaupun ada kemungkinan persaingan itu boleh disambung semula di padang pada Mei atau bahkan pada waktu yang lebih lama bergantung kepada reaksi UEFA terhadap keadaan coronavirus, maka itu mungkin menjadi pengalakan untuk Sancho tidak meninggalkan Dortmund untuk sedikit tempuh masa lagi sebab dia boleh ambil peluang ini untuk mencapai matlamatnya di Bundesliga.

Bagaimanapun, meskipun segala usaha dan pencapaian jaringan gol-golnya di Dortmund, Sancho masih belum memenangi gelaran liga, piala domestik atau trofi Liga Juara-Juara tetapi kini dia masih berpeluang musim ini memenangi Bundesliga dengan pasukannya empat mata dibelakang Bayern Munich. Pertanyaan terpenting sekarang adalah jadi atau tidak musim Bundesliga akan diteruskan, dan walaupun ia dapat diteruskan, daya penarikan Sancho untuk terus bersama dengan Dortmund pastinya akan berkurangan sekarang dengan pengembaraan Liga Juara-juara yang telah berakhir untuk mereka.

Pada masa yang sama ini, keadaan memang baik untuk Sancho mengenai Manchester United kerana kelab baru-baru ini mendapati diri mereka berada di tempat yang baik dengan 10 perlawanan berturut-turut mereka tanpa kalah. Ini banyak berbanding dengan keadaan gelap yang melanda Old Trafford bila mengalami kekalahan teruk pada Burnley pada pertengahan Januari. Sebahagian besar kredit untuk perubahan ini harus pergi ke Bruno Fernandes dan Odion Ighalo, tambahan-tambahan baru untuk skuad Manchester United.

Semuanya terpulang kepada Sancho sekarang untuk memutuskan apakah cabaran baru yang dia idamkan sebab Manchester United sudah tentu kini berada dalam kedudukan bagus supaya sanggup memberi tawaran lebih baik kepadanya. Masih banyak pertimbangan yang beliau kena meneliti bila dia merenungkan masa depannya, tetapi rasa kekalahan Dortmund pada PSG di peringkat Liga Juara-Juara mungkin telah memberi keraguan tentang keadaannya semasa di kelab Jerman itu pada masa ini.

Dengan tanpa keperluan membuat persiapan untuk bolasepak Liga Juara-Juara sekarang, tidak ada apa-apa yang dapat menghalang perjalanan Sancho memasuki negosiasi yang serius dan menuju ke Old Trafford musim panas ini tanpa sebarang keraguan.