LaLiga Berita

Lebih banyak lagi bencana kewangan bagi Barcelona kerana keadaan Lionel Messi

Kelab, terutamanya yang terkenal, menganggap bahawa jenama mereka cukup terpesona untuk menarik penaja besar perlu mengambil perhatian terhadap produk yang mereka tawarkan.

Barcelona berada dalam kekacauan kewangan luar biasa sekarang dengan Football-Espana menunjukkan bahawa ada ketakutan kebankrapan sejati kerana kelab itu berusaha keras untuk lagi membuat pemain mengambil potongan gaji yang lain.

Kesengsaraan kewangan terus meningkat bagi Barca setelah Sport menilai keadaan dengan perjanjian penajaan €55 juta setahun yang mereka buat sekarang dengan Rakuten, yang dipercayai bahawa tidak mungkin penaja akan membayar sebanyak ini lagi apabila perjanjian itu diperbaharui.

Telah jelas dinyatakan bahawa ketika Rakuten pertama kali menyetujui perjanjian itu, mereka bergembira terkait dengan pihak Barca yang dominan yang menampilkan ikon global seperti Lionel Messi dan Neymar, tetapi jenama dinamik itu akan sangat berbeza, jika tidak dibatalkan, jika Messi memang memutuskan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada kelab musim panas depan. Lagi pun, Neymar sudah meninggalkan Camp Nou.

Jenama Barcelona mungkin masih menarik dalam beberapa aspek tetapi kenyataannya adalah bahawa Blaugrana hanya boleh menjadi bayangan pucat dari apa yang mereka mewakili dahulu sebelum keturunan mereka, yang akhirnya akan mengakibatkan malapetaka kewangan lebih banyak untuk kelab.

Kesepakatan €19 juta setahun dengan Beko juga akan diperbaharui tahun depan sementara perjanjian Rakuten akan meningkat pada tahun 2022, dan kedua-duanya tidak dijangka akan membaharui kontrak penajaan yang lumayan pada waktu berikutnya.

Senario Barca mungkin bolih ubah dalam masa terdekat kerana ada kemungkinan presiden yang dinamis baru yang dilantik bulan Januari dapat melantik pengurus baru yang berpintar untuk meyakinkan jimat kelab Messi untuk tetap bertahan dan membantu membina semula pasukan yang dominan kembali ke jalan kemenangan, tetapi situasi ini kelihatan agak kabur ketika ini melihat keadaan mereka sekarang.