Premier League Berita

Liverpool mendapatkan suntikan akibat pandemik Coronavirus

BERITA UTAMA: Semua perlawanan Liverpool dan Liga Perdana digantung dengan segera akibat penyebaran pandemik Coronavirus

Kenyataan dari FA telah dikeluarkan yang menyatakan bahawa:

“Liga Super, Liga Perdana, EFL dan Liga Super FA Wanita dan Kejuaraan FA Wanita secara kolektif bersetuju untuk menangguhkan permainan profesional di England sehingga Jumaat 3 April pada awalnya.”

“Tindakan ini, yang akan terus dikaji semula, telah diambil kerana semakin banyak kelab mengambil langkah untuk mengasingkan pemain dan kakitangannya kerana virus Covid-19.”

Dengan pengumuman dan perkembangan terkini ini, Liverpool boleh mendapatkan satu suntikan yang anehnya bolih membantu mereka terus memenangi gelaran Liga Perdana dalam perlawanan seterusnya jika pertandingan aganis Manchester City berlaku ketika mereka akan bertemu. Ini mungkin keputusan yang disebabkan olih penyebaran coronavirus di negara-negara Europe dan England.

Wabak pandemik coronavirus dengan ketegangan virus Covid-19 yang kini menular di tanah Eropah telah menimbulkan panik dan penggera di seluruh Eropah, dengan berkesan mengganggu musim bola sepak Inggeris. Perkembangan baru ini kini membantu Liverpool, walau pun bukannya sesuatu pilihan yang pasukan ini perlukan, mendekati matlamat untuk merampas juara Liga Inggeris bulan April.

Pihak berkuasa bola sepak telah menguatkuasakan penggantungan semua pertandingan untuk tiga minggu berikut dalam usaha untuk membendung penyebaran coronavirus yang telah melanda seluruh dunia dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mengumumkan Eropah sekarang sebagai pusat pandemik.

Pemain sayap Chelsea ia itu Callum Hudson-Odoi dan jurulatih Arsenal, Mikel Arteta, telah diuji positif untuk COVID-19 minggu ini, walaupun kedua-duanya melaporkan pulih dengan baik dan berada dalam keadaan stabil. Badan-badan pentadbiran bola sepak Inggeris bersetuju pada pagi Jumaat bahawa semua perlawanan perlawanan dan aktiviti akan ditempatkan lain hari buat sementara waktu.

“Berikutan mesyuarat Pemegang Saham hari ini, ia sebulat suara memutuskan untuk menggantung Liga Perdana dengan niat untuk kembali pada 4 April, tertakluk kepada nasihat dan syarat perubatan pada masa itu,” demikian kenyataan. Ini bermakna Liga Premier ditutup kerana coronavirus.

Dengan serta-merta, perlawanan Liverpool yang di jadualkan berlangsung di Everton di Goodison Park pada petang Isnin tidak lagi di dalam kad Pengumuman ini memang tidak mengejutkan sebab pasukan Blues telah awal pun mendedahkan bahawa salah seorang pemainnya menunjukkan tanda-tanda virus dan skuad telah diarahkan mengasingkan diri sendiri cara bebas.

Ini bermakna pasukan Jurgen Klopp, yang hanya memerlukan enam mata untuk mahkota Liga pertama sejak 1990, akan menuju ke Etihad minggu pertama April sekurang-kurangnya.

Walaupun rancangan itu sangat tertakluk kepada perubahan, permainan Reds akan datang ke Etihad untuk menentang Manchester City pada hari Ahad 5 April dengan dengan pasukan Jurgen Klopp hanya memerlukan dua kemenangan dari sembilan perlawanan terakhir mereka untuk Liga Perdana Inggeris pertama, selepas menunggu masa masa 30 tahun untuk mencapai kecemerlangan ini. Keputusan penangguhan permainan Liga Inggeris telah menghasilkan enam mata yang benar dan sahih bagi Reds bila mereka pergi ke City apabila bola sepak bermula lagi.

Sekiranya Liverpool muncul juara bertahan permainan mereka terhadap juara bertahan Manchester United di Etihad, Reds kemudiannya akan dinobatkan secara rasmi juara Liga Perdana Inggeris dengan kemenangan terakhir ini.

Kemenangan yang sangat diperlukan menentang City akan memberi Liverpool sejumlah 28 mata di hadapan saingan Etihad mereka. Jurang ini memang tidak bolih di atasi secara matematik untuk pasukan Pep Guardiola, juara bertahan.

Nah, walau pun mungkin ia berbunyi, nampaknya pandemik coronavirus seolah-olah tidak sepenuhnya dalam perjalanan kemusnahan untuk semua pihak yang terlibat.