Kolum Eropah

Lampard: Azpilicueta perlu bersaing

Pengendali utama Chelsea, Frank Lampard mengingatkan ketua pasukan, Cesar Azpilicueta untuk bersaing bagi mendapatkan tempat dalam skuad utama. Ini berikutan prestasi cemerlang pemain muda, Reece James yang bermain di posisi sama sejak kebelakangan ini.

‘Dia (Cesar Azpilicueta) bermain dengan baik bersama pasukan. Dia juga adalah ketua dan pendorong pasukan. Tetapi corak permainan Reece James membuatkan saya untuk memberikan dia (Reece James) peluang untuk bermain’, jelasnya.

Lampard juga mengakui kehadiran pemain muda ke dalam skuadnya sebenarnya memberikan dia lebih banyak pilihan untuk mendapatkan kesebelasan utama yang terbaik.

(Photo by Gonzalo Arroyo – UEFA/UEFA via Getty Images) (Photo by Gonzalo Arroyo – UEFA/UEFA via Getty Images)

Lampard yang gemar menggunakan pemain muda dalam pasukan Chelsea dilihat semakin mengorak langkah apabila mencatat kemenangan dalam lima perlawanan sebelum ini. The Blues kini berada di tangga ketiga liga berkongsi mata bersama Leicester City di tangga kedua dan dibezakan melalui perbezaan jaringan gol. 

Beberapa pemain muda berbakat Chelsea seperti Fikayo Tomori, Tammy Abraham, dan Mason Mount berjaya membalas kepercayaan yang telah diberikan dengan mempamerkan persembahan konsisten pada setiap minggu.

Anak buah Frank Lampard akan bertandang ke Stadium Etihad pada Ahad ini bagi meneruskan saingan Liga Perdana Inggeris menentang Manchester City. Kali terakhir Chelsea menewaskan City dalam saingan Liga Perdana Inggeris adalah pada April 2017 yang menyaksikan dua gol jaringan Eden Hazard memberikan tiga mata buat The Blues.