Kolum Eropah

Ronaldo hadiahkan pasukan wanita B-17 Portugal

Ketua pasukan Portugal, Cristiano Ronaldo membuat kejutan dengan menghadiahkan sepasang but bola buat setiap pemain pasukan wanita B-17 Portugal setelah mereka berjaya melayakkan diri ke pusingan elit Kelayakan Euro 2020.

Dalam surat terbukanya kepada pasukan tersebut, dia berharap agar hadiah but bola (Mercurial Dream Speed) dapat membantu setiap pemain untuk mencapai cita-cita yang diimpikan.

Dia juga menyatakan betapa dia memberikan sepenuhnya dalam usaha mencapai impian yang dipasang sejak dari kecil lagi. Ianya merupakan perkara mustahak untuk mempunyai cita-cita atau impian. Malah, ianya lebih penting untuk bekerja keras mendapatkan apa yang diimpikan.

‘Saya sudah mencapai impian saya dan saya berharap kalian juga begitu. Kejarlah impian tersebut tanpa lelah. Jika saya mampu, kalian juga mampu. Tahniah atas kejayaan layak ke pusingan elit. Kekal fokus dan cari kemenangan seterusnya’, tambahnya lagi.

Ronaldo begitu terkenal dengan sifat pemurah walaupun dilabel sebagai pemain yang sombong oleh sesetengah media. Penyerang Juventus itu telah berjaya menjaringkan gol ke-700 sepanjang kariernya ketika dalam aksi Kelayakan Euro 2020 menentang Ukraine.