Malaysia Berita

World Football Summit Asia sasar jadi medan perkongsian maklumat

Buat pertama kalinya, World Football Summit Asia (WFS) akan berada di rantau Asia, dengan Malaysia menjadi tuan rumah untuk edisi pertama.

Bertemakan, “Di mana Industri Bola Sepak Asia Bertemu”, sidang kemuncak ini bertujuan untuk menjadi acara antarabangsa yang paling menonjol untuk industri bola sepak Asia dengan menawarkan platform untuk bertemu dan berhubung dengan pemain industri antarabangsa serta mengenal pasti perniagaan utama.

WFS yang di taja oleh La Liga dan sebelum ini telah berjaya menjalankan acara ini di Madrid, Sepanyol, selama tiga tahun berturut-turut.

Sidang kemuncak antarabangsa ini akan diadakan di Kuala Lumpur pada 29 hingga 30 April.

Ketua Pegawai Eksekutif  WFS Asia, Mohan Rajaratnam berkata ketika ditemubual bahawa WFS Asia adalah platform terbaik untuk mengumpulkan semua pemain dalam industri bola sepak.

“WFS Asia adalah acara antarabangsa untuk industri bola sepak Asia, mengumpulkan para profesional yang paling berpengaruh untuk membincangkan topik yang paling relevan dan menjana peluang perniagaan bagi semua yang terlibat.

“Kuala Lumpur akan menjadi pusat tarikan komuniti bola sepak kerana akan terdapat lebih daripada 2,000 peserta dari 50 negara dengan lebih daripada 60 penceramah terkenal dengan lebih daripada 70 kelab bola sepak dari Asia dan Eropah diwakili. Terdapat juga peserta pameran dan lebih 100 media yang terlibat dalam acara dua hari ini.”

World Football Summit dilihat sebagai platform terbaik untuk semua orang berkumpul bagi membincangkan potensi dan berkongsi maklumat tentang pengetahuan dalam bola sepak.

Ia juga bagi memberi kesedaran kepada semua tentang bahagian aspek-aspek pengurusan sesebuah kelab.

“Ia adalah untuk orang ramai dalam industri untuk bertemu dan bagi mereka yang baru dalam permainan untuk memenuhi penaja yang berpotensi, lihat bagaimana persatuan dijalankan dan sebagainya.

“Objektifnya termasuk mewujudkan kesedaran tentang aspek-aspek yang berlainan dalam industri bola sepak, termasuk tadbir urus, kewangan, pelaburan dan teknologi.

“Kesemua 47 persatuan dengan AFC akan diwakili di sini supaya mereka dapat memperoleh pandangan mengenai pelbagai aspek permainan yang akhirnya akan memberi manfaat kepada permainan di rantau ini.” katanya

Acara ini bermula di Madrid pada 2016 dan diadakan di sana selema beberapa tahun sebelum memutuskan untuk datang ke Asia kerana melihat daripada sudut populariti sukan bola sepak di sini.

Mohan juga mengatakan bahawa Malaysia dipilih kerana kawasan yang startegik serta ibu pejabat Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) yang bertapak di sini.

“Jadi dari menjadi sidang kemuncak berpangkalan di Eropah, Asia terlibat buat kali pertama dan kami mempunyai kontrak lima tahun dengan tambahan lagi lima tahun untuk menjadi tuan rumah acara ini dan kami juga mempunyai pilihan untuk memindahkan acara ini ke mana-mana sahaja bahagian di rantau ini.

Beliau turut berkongsi apa yang akan berlaku sepanjang dua hari sidang kemuncak yang mengumpulkan organisasi dari industri, para pemain dan individu-individu penting yang bakal berkongsi ilmu dan pengetahuan mereka.

“Sidang kemuncak itu melibatkan peringkat utama, peringkat industri dan kemudian kita juga mempunyai ekspo. Organisasi daripada industri akan menggunakan peluang ini bagi menghubungkan rangkaian dan pertukaran maklumat.

“La Liga akan diwakili Presiden mereka, Javier Tebas. Manakala wakil Bundesliga pula diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Robert Klein.

“Kelab-kelab besar seperti Man City, Arsenal, Sevilla, Barcelona dan Paris Saint Germain juga akan diwakili oleh wakil masing-masing dan Malaysia akan diwakili oleh Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim sebagai Pengerusi Liga Bola Sepak Malaysia.

“Setiausaha agung AFC, Datuk Windsor Paul John juga akan hadir bersama wakil dari Astro, beIN Sports Asia, J-League dan Sky Sports dari Inggeris.” Katanya

Di akhir perbincangan, Mohan berharap agar sidang kemuncak WFS Asia ini bakal menyaksikan pertumbuhan ekonomi yang baik buat rantau ini dan berharap agar ia akan memberi perkembangan positif untuk tahun-tahun mendatang.

“Pasaran di Asia telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa dan ia akan menjadi waktu yang terbaik untuk membawa sidang kemuncak ini ke sini. Kelebihan tambahan ialah Kuala Lumpur dilengkapi dengan semua infrastruktur untuk menjadi tuan rumah puncak kemuncak ini.”