Berita Asia

Latihan di Jepun banyak bermain hantaran pendek dan tempo yang pantas-Hadi Fayyadh

Penyerang negara, Hadi Fayyadh Abdul Razak yang sedang menjalani latihan bersama kelab Roasso Kumamoto mendedahkan bagaimana sesi yang diterapkan di Jepun cukup berbeza dengan ketika beliau beraksi di Malaysia.

Malah, penampilannya pada sesi latihan yang berlangsung di Padang Latihan Akademi Persatuan Bolasepak Jepun (JFA) baru-baru ini nyata memikat hati dan mendapat pujian jurulatih.

Hadi sendiri gembira selepas menjalani latihan sambil menyifatkannya sebagai medan terbaik untuk meningkatkan prestasinya.

“Syukurlah latihan saya berjalan dengan lancar. Saya melihat perbezaan berkaitan kaedah latihan di sini yang banyak menggunakan hantaran pendek dan tempo permainan yang pantas.

“Pemain di sini juga bagus kerana berani untuk belajar benda baru dan tidak takut untuk membuat silap. Mereka mempunyai kemahiran yang baik dan saya merasakan bahawa saya boleh menjadi pemain yang bagus jika berlatih di sini,” katanya kepada Berita Harian.

Hadi juga mempamerkan aksi positif bersama Roasso Kumamoto apabila menyumbang dua jaringan ketika pasukannya melakar kemenangan 5-2 ke atas Shizuoka Gakuen semalam.

Dalam pada itu, Hadi berkemungkinan akan menyertai skuad B-23 negara sebaik sahaja pemain muda itu pulang dari Jepun, Sabtu ini.

Pada awalnya, Hadi terpaksa melupakan hasratnya untuk menyertai Sukan Asia 2018 kerana sedang menjalani percubaan dengan sebuah kelab di Jepun, Roasso Kumamoto yang ketika itu dianggap terlalu hampir dengan tarikh perlawanan Sukan Asia dan tidak sempat untuk beliau sertai.

Namun, perubahan jadual seolah-olah memberi peluang kedua buat Hadi untuk beraksi di pentas tertinggi memandangkan Ong Kim Swee juga mengharapkan keberkesanan pemain tinggi lampai itu di jentera depan pasukan selepas kehilangan N. Thanabalan.

“Apabila Hadi pulang nanti, kita akan tengok keadaannya. Jika saya memerlukannya, saya mungkin akan memanggilnya untuk bersama pasukan dan ia bergantung kepada pasukan sedia ada,” kata Kim Swee.

Pemain tengah negara, N. Thanabalan pula kecewa kerana terpaksa digugurkan daripada skuad B-23 ekoran kecederaan yang memerlukan proses pemulihan yang panjang.

“Ia satu kerugian untuk saya kerana tidak dapat bermain dalam Sukan Asia. Saya tidak pernah bermain dalam temasya itu. Tetapi mungkin ada banyak peluang untuk bermain lagi pada masa-masa akan datang,” katanya.

Selain Thanabalan, seorang lagi pemain, iatu Daniel Amier Norhisham, juga berhadapan dengan masalah kecederaan tetapi masih mampu menjalani latihan bersama pasukan.