Santai Piala Dunia 2018

10 perkara menarik tentang Yerry Mina: Pertahanan Barcelona dan Colombia

Yerry Mina melakukan satu tandukan pada masa tambahan untuk menyamakan kedudukan 1-1 ketika bertemu England dalam saingan pusingan 16, Piala Dunia 2018.

Tandukan tersebut telah mengheret England untuk bermain sehingga 120 minit sebelum ditentukan oleh sepakan penalti.

Selain daripada itu, prestasi beliau di atas padang juga harus diberikan pujian. Dia mengetuai barisan pertahanan Colombia untuk memastikan England tidak sewanang-wenangnya membolosi gawang mereka.

Pemain berjersi No. 13 ini merupakan skuad The Blaugrana yang bermain di La Liga. The Catalan menandatangani pemain muda ini Januari 2018. Setakat ini telah berjaya tampil beberapa kali buat pasukan Barcelona.

Berikut adalah 10 perkara tentang Yerry Mina, pertahanan Colombia dan Barcelona:

Pemain Colombia pertama menyarung jersi Barcelona

Yerry Mina menjadi pemain Colombia pertama bermain untuk kelab Barcelona. Lauro Musquera pernah melakukan sedemikian ketika perlawanan persahabatan pada Jun 1964, namun beliau tidak kekal di kelab sebagai pemain tetap.

Satu generasi dengan Denis Suarez

Berkongsi tahun kelahiran yang sama dengan rakan sepasukannya di Barcelona iaitu Denis Suarez pada tahun 1994. Pemain tengah itu lahir pada Januari manakala Yerry Mina lahir pada  bulan September.

Debut bersama Colombia

Mina melakukan debut bersama Colombia pada 6 Oktober 2016 dan menjaringkan gol pertamanya ketika 11 Oktober 2016 ketika pasukannya mencatatkan seri 2-2 bertemu Uruguay.

Pemain Barcelona paling tinggi

Pertahanan ini mempunyai ketinggian paling tinggi dalam kalangan pemain The Blaugrana iaitu 1.95m dan diikuti oleh Gerrard Pique, 1.94m dan Sergio Busquets, 1.89m.

Pemain Colombia ke-10 yang bermain di LaLiga

Yerry Mina menyertai rakan senegaranya bermain untuk La Liga seperti Carlos Bacca (Villarreal), Juanjo Narvaez (Real Betis), Luis Muriel (Sevilla), Daniel Torres (Alaves), Jefferson Lerma (Levante), Jeison Murillo (Valencia) dan Bernardo Espinosa, Johan Mojica serta Marlos Moreno (Girona).

Nombor yang disarung Yerry Mina

Setakat ini Yerry Mina menyarung jersi dengan 5 jenis nombor. No.3 di Deportivo Pasto, No.26 ketika di Independiente Santa Fe dan Palmeiras, No.13 dan No.16 bersama skuad kebangsaan Colombia. Ketika ini dia menyarung jersi bernombor 24 bersama Barcelona.

Yayasan Yerry Mina

Pemain ini menjalankan projek kebajikan sejak penghujung tahun 2016 di Guachene, yang membantu lebih kurang 2000 orang yang memerlukan.

Dahulunya penjaga gol?

Mina mula bermain bola sepak sebagai penjaga gol, satu tradisi dalam keluarganya, tetapi membuat keputusan untuk berubah angin. Dan perubahan tersebut meletakkannya antara pemain pertahanan baik dunia.

Mentaliti juara

Menjadi pemain penting dalam pasukan yang diwakilinya. Mina meraih gelaran di Colombia pada tahun 2014, memenangi Copa Sudamericana pada tahun 2015 dan menjuarai liga Brazil pada tahun 2016 ketika bersama Palmeiras.

Ahli keluarga dan rakan-rakan

Ahli keluarga dan rakan-rakannya merupakan perkara penting dalam hidupnya. Mina sering meluang masa bersama mereka ketika sepertimana yang sering dia tonjolkan dalam pelbagai media sosial miliknya. Boleh ikuti akaun instagram Yerry Mina, @yerrymina