Liga Europa Berita

Guardiola bertegas kejayaan Man City bukan kerana wang

Manchester United dan Chelsea akan mencabar Manchester City dan Arsenal untuk merebut kejuaraan Liga Perdana untuk kejayaan jika semuanya hanya berpunca daripada wang yang dibelanjakan, kata Pep Guardiola.

Pep Guardiola, ia itu pengurus yang memenangi banyak anugerah  dan yang berjaya menerajui Barcelona, Bayern Munich dan Manchester City dengan tegas menolak tanggapan kejayaan pasukannya semakin menjadi tugas yang membosankan, menegaskan bahawa mereka tidak akan menduduki tempat teratas jika wang adalah fakta tertunggal untuk kejayaan.

City hanya dua kemenangan daripada kejuaraan liga Inggeris yang bersejarah keempat berturut-turut, dan tiga kemenangan daripada menjadi kelab pertama yang memenangi liga domestik dan Piala FA Berganda dalam musim berturut-turut.

Sekali lagi di ambang mengulangi kejayaan mereka, suasana yang tidak dapat dielakkan tentang kejayaan mereka nampaknya menyelubungi mereka, terutamanya selepas 21 perlawanan tanpa kalah yang hanya melibatkan empat seri.

Mereka telah memenangi empat perlawanan terakhir mereka dengan skor agregat 15-1. Walaupun tidak pernah menjaringkan gol liga di Stadium Tottenham Hotspur yang baharu, segelintir yang menjangkakan Sky Blues akan kehilangan mata, dan mereka juga begitu hebat di kerusi panas untuk menewaskan West Ham pada hari terakhir.

“Ia tidak membosankan,” kata Guardiola. “Ia sukar.

“Sebelum ini adalah wang. Atas sebab itu, Manchester United sepatutnya memenangi semua gelaran, Chelsea – semua gelaran, Arsenal – semua gelaran. Mereka membelanjakan sebanyak wang dalam tempoh lima tahun yang lalu seperti kita. Mereka sepatutnya berada di sana. Mereka tiada di sana.

“Atas sebab itu Girona tidak sepatutnya berada dalam Liga Juara-Juara [musim depan] dan Leicester sepatutnya memenangi Liga Perdana.”

Walaupun City hampir tidak boleh dilabelkan sebagai kelab yang kekurangan kewangan, mereka percaya kelab itu berada di tempat ketujuh dalam senarai perbelanjaan bersih dalam Liga Perdana sejak lima tahun lalu, kurang separuh daripada Chelsea, Manchester United dan Arsenal tetapi juga mengekori Tottenham, Newcastle dan Aston Villa.

Faktor penting dalam menurunkan angka mereka kepada £259m adalah keupayaan mereka untuk menjual pemain seperti Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko, Riyad Mahrez, Aymeric Laporte dan Cole Palmer untuk jumlah yang besar walaupun pada hakikatnya tiada pemain ini akan dianggap sebagai automatik. pilihan pertama. Walaupun selama ini merupakan bahagian penting dalam perjalanan City yang berjaya, tanpa mereka, Sky Blues masih menghampiri untuk menjadi pasukan pertama sejak liga Inggeris diwujudkan pada 1888 untuk memenangi liga teratas empat musim berturut-turut.

Guardiola mengakui bahawa pemikiran itu tidak berada di hadapan dalam fikiran City pada permulaan musim. Walau bagaimanapun, apabila ia hampir hampir, pemahaman tentang apa yang dimaksudkan dengan pencapaian itu akhirnya mula terbentuk.

“Pada awal musim kami tidak memikirkannya,” katanya. “Tetapi pada bulan Februari, Mac dan April, kami masih berada di sana. Selepas itu ia menyalakan sesuatu dalam kepala kita semua.

“Tiada pasukan yang melakukannya. Itu menunjukkan betapa sukarnya. Liverpool pada tahun 80an, United di bawah kendalian Sir Alex Ferguson pada tahun 90an. Chelsea dengan [Roman] Abramovich dan Jose [Mourinho], Arsenal dengan [Arsene] Wenger tidak melakukannya.”