Premier League Berita

‘Ia bukan tidak hormat’, kata Jose Mourinho tentang tuntutan perpindahan Son Heung-Min dan Liverpool

Memang benar-benar menggembirakan dan menggembirakan apabila melihat pemain yang berkembang pesat seperti kapten Tottenham Hotspurs sekarang, Son Heung-Min, dipuji secara terbuka sebagai penyerang kontemporari antara yang terbaik dalam perdagangan di eselon tertinggi dalam bola sepak global oleh Jose Mourinho, seorang doyen pengurusan malah ramai pemain berkaliber memilih untuk menjaga jarak yang sihat daripadanya, kerana reputasinya sebagai ketua tugas yang menuntut dan sukar untuk disenangi.

Mourinho telah membuat tuntutan perpindahan besar mengenai Son Heung-Min sambil menyatakan kedudukannya yang tidak dapat dinafikan sebagai salah seorang pemain bola sepak terbaik yang ada kerana kemahiran khusus beliau sebagai penyerang ‘moden’ dengan pergerakan yang luas dan kebolehsuaian di mana-mana sahaja di atas padang. Doyen Portugis itu juga telah merujuk keupayaan Son untuk memantau perdagangannya di sana dengan yang terbaik di peringkat antarabangsa dan kelab tertinggi, tiada bar.

Jose Mourinho telah menjelaskan mengapa bintang Tottenham Hotspur Son Heung-Min mempunyai keupayaan untuk bermain untuk Liverpool.

Mourinho telah bekerja dengan baik dengan Son semasa beliau mengendalikan Spurs dari 2019-21. Pada tahun berikutnya pada 2022, penyerang berbakat itu memenangi Kasut Emas bersama pemain Liverpool Mohamed Salah, mengesahkan kedudukannya sebagai salah seorang pemain hebat kontemporari permainan. Penyerang itu kemudiannya diberi penghormatan menyarung lilitan kapten musim panas lalu berikutan pemergian rakan sepasukan dan rakan penyerang, Harry Kane, yang berlepas ke Bayern Munich dalam mengejar trofi yang sukar difahami itu.

Sebelum Kane tersingkir ke Bundesliga untuk mendahului Bayern Munich, dia dan Son membentuk gandingan yang memukau dan menggerunkan dalam Liga Perdana yang sering menyaksikan Liverpool mendapat stigma di pihak yang menerima. Ahad lalu sekali lagi menyaksikan gol antarabangsa Korea Selatan di Anfield, ketika The Reds meraih kemenangan 4-2 dalam perlawanan terakhir Jurgen Klopp di tempat sendiri sebagai pengurus.

Gol itu merupakan gol ketujuh Son menentang Liverpool sepanjang kariernya bersama Spurs. Dan kini Mourinho dengan sukacitanya tampil untuk memberikan pandangannya tentang mengapa pemain antarabangsa Korea Selatan itu mempunyai lebih daripada cukup keupayaan untuk dapat membintangi The Reds.
“Saya tidak melihat Son sebagai pemain Korea,” kata Mourinho kepada EA Sports FC.

“Saya melihat Son sebagai salah seorang pemain terbaik di dunia. Mungkin penyokong Tottenham tidak akan gembira dengan apa yang saya akan katakan, ia bukan tidak menghormati.

“Dia boleh memenangi kejuaraan, dia boleh bermain untuk pasukan terbaik. Dia boleh bermain di England untuk Man City, untuk Liverpool, untuk Chelsea. Ia mungkin di luar negara bermain untuk salah satu pasukan teratas.

“Dia mempunyai mobiliti moden seperti pemain penyerang. Dia boleh bermain di bahagian tengah, dari sisi, lebar hingga ke dalam.”

Menekankan penghargaan dan penghargaan Mourinho yang sangat tinggi terhadap Son, Klopp sendiri pernah mengakui pada masa lalu bahawa kapten Spurs itu adalah pemain yang ingin ditandatanganinya, setelah benar-benar membuat percubaan untuk menandatangani penyerang itu pada tahun 2013 dari Hamburg sebelum Bayer Leverkusen menyerang. untuk merampas penyerang itu daripada genggaman Klopp dalam perjanjian €10 juta.

“Salah satu kesilapan terbesar dalam hidup saya ialah tidak menandatangani Son Heung-min,” katanya kepada outlet Korea KBS News pada November 2021. “Pemain yang cemerlang. Dia hebat, tanda bola sepak Korea dan salah seorang penyerang terbaik di dunia.”