Liga Perdana Berita

Guardiola menyasarkan kepulangan Douglas Luiz di tengah-tengah pendedahan ‘peminat besar’

Man City sedang meningkatkan minat mereka untuk menarik bintang Aston Villa Douglas Luiz kembali ke bekas kelabnya menjelang jendela musim panas, sumber Football Insider telah mendedahkan.

Sumber yang tepat juga telah mendedahkan bahawa bos City, Pep Guardiola adalah “peminat besar” pemain tengah berusia 25 tahun itu kerana dia percaya pemain Brazil itu telah meningkat dengan ketara dalam dua tahun kebelakangan ini dan bersedia untuk membawanya kembali ke dunia. Etihad – lima tahun selepas dia meninggalkan Aston Villa.

Klausa pembelian balik telah dimasukkan dalam perjanjian itu oleh Man City tetapi perjanjian itu telah tamat dan pemenang tiga kali ganda kini mesti mencabar pasaran terbuka jika mereka bersetuju dengan perjanjian untuk membawa Luiz kembali ke Stadium Etihad.

City kini nampaknya bersedia untuk mengambil saingan kejuaraan Liga Perdana, Arsenal, untuk mendapatkan tandatangan pemain antarabangsa Brazil itu.

Luiz telah menjaringkan 10 gol dan tujuh bantuan dalam 37 penampilan merentasi semua pertandingan musim ini untuk Villans, yang sibuk mengejar tempat dalam Liga Juara-Juara.

Namun begitu, satu pendedahan Football Insider pada 3 Februari bahawa Villa mungkin terpaksa melepaskan pemain tengah itu pada musim panas ini kerana mereka telah meletakkan tanda harga £100 juta kepadanya walaupun dia di bawah kontrak sehingga Jun 2026.

Luiz gagal membuat penampilan senior untuk Man City pada masanya di Stadium Etihad dan sebaliknya dipinjamkan ke kelab saudara Girona.