Liga Perdana Berita

Legenda PL Shearer ‘tidak boleh, lebih tidak bersetuju’ dengan penafian Erik ten Hag dan Maguire, komen selepas Fulham

Legenda penjaring gol Liga Perdana Inggeris, Alan Shearer, bertegas bahawa Fulham berhak mendapat kemenangan di Old Trafford pada hari Sabtu selepas aksi mendominasi mereka ke atas Manchester United sepanjang tempoh perlawanan.

Sebahagian besar pangkalan peminat United mendakwa bahawa ia adalah salah satu persembahan paling hambar dan tidak bersemangat mereka pada musim ini setakat ini.

Fulham tidak pernah menang di tempat lawan sejak hari pertama kempen, tetapi dengan berani menceburkan diri ke wilayah United dengan penuh keyakinan bahawa mereka boleh mengatasi Erik ten Hag dan anak buahnya, yang mereka lakukan.

Ini merupakan kemenangan pertama Cottagers menentang United dalam mana-mana pertandingan sejak Disember 2009, juga merupakan kemenangan pertama mereka di stadium sejak 2003.

Selepas perlawanan, Harry Maguire, jelas dalam beberapa jenis penafian, mendakwa bahawa separuh masa pertama ‘agak sekata’ manakala bosnya Ten Hag – juga sama dalam penafian – menunjukkan keyakinan bahawa pemainnya menunjukkan ‘perwatakan hebat’ – sentimen yang sebahagian besarnya tidak dikongsi di kalangan setia United, mahupun hebat PL, Shearer, yang berkongsi keputusan jujurnya mengenai MatchDay Extra PL.

“Saya tidak boleh lebih bersetuju dengan Harry Maguire dan Erik ten Hag di sana,” katanya.

“Saya fikir Fulham benar-benar layak memenangi perlawanan itu. Mereka terlepas begitu banyak peluang. Kemudian, untuk Fulham mendapat kemenangan seperti yang mereka lakukan dalam beberapa minit terakhir, saya fikir mereka layak mendapatnya.”

Inilah sebabnya mengapa pendapat dan analisis yang tidak berat sebelah mengenai legenda bola sepak yang terbukti seperti Shearer sangat tidak ternilai, berbanding yang dikemukakan oleh individu yang mempunyai kepentingan yang secara kebetulan mengalami penafian apabila keadaan tidak menjadi seperti yang mereka inginkan.