Liga Perdana Berita

Prestasi cemerlang Rasmus Hojlund memampukan Manchester United memburu tempat 4 teratas

Prestasi jaringan Hojlund yang sangat panas membuatkan Man United berusaha keras untuk menduduki tempat 4 teratas dengan jaringan tiba-tiba mengalir dengan mudah untuk penyerang Manchester United itu.

Satu-satunya perkara yang nyata mengalir dengan mudah untuk United dalam kemenangan 2-1 mereka di Luton pada hari Ahad adalah jaringan ihsan daripada bentuk jaringan pemain Denmark itu, yang mungkin cukup untuk mencetuskan dorongan lewat untuk menduduki tempat empat teratas untuk Manchester United.

Selepas tanpa jaringan dalam 14 perlawanan Liga Perdana pertamanya, pemain antarabangsa Belanda itu menjaringkan dua gol pada tujuh minit pembukaan di Kenilworth Road, menjadi pemain termuda yang menjaringkan gol dalam enam perlawanan Liga berturut-turut. Keterujaan hilang selepas itu kerana United menghabiskan sebahagian besar permainan bergantung pada prestasi cemerlang Hojlund.

Kemenangan itu adalah kemenangan liga keempat berturut-turut United yang meletakkan mereka hanya tiga mata di belakang Tottenham di tempat kelima.

“Kami menyukarkan diri kami hari ini,” kata Hojlund. “Saya menggosok tangan berkali-kali kerana saya agak gementar. Saya bersyukur dengan kemenangan itu, tetapi sedikit bertuah.”

Walaupun ini musim yang mengecewakan untuk pasukan Ten Hag, penamat empat teratas kini mula kelihatan seperti prospek yang realistik.

“Saya rasa kami kembali dalam perlumbaan dan kami sedang membina momentum,” kata Ten Hag. “Kami perlu membina tekanan. Setiap perlawanan adalah perlawanan akhir untuk mendekatkan diri dengan mereka.”

Gol-gol Hojlund jelas menjadi sebab utama untuk kembali optimistik di United, sebagai penyerang yang kelihatan boleh dipercayai, sekurang-kurangnya buat masa ini, untuk menjaringkan gol secara lebih konsisten.

“Dia boleh beraksi di bawah tekanan,” kata Ten Hag mengenai Hojlund. “Dan apabila perkara menentangnya seperti pada separuh pertama musim ini, dia mempunyai kebolehan untuk menjadi watak yang kuat dan dia berazam untuk menjaringkan gol. Dan itulah yang kami lihat. … Anda lihat dia seorang pejuang. Dia terus pergi. Dan dia mempunyai kebolehan hebat di hadapan gawang.”

Gol pertama Hojlund hadir melalui memintas hantaran buruk oleh pemain pertahanan Amari’i Bell untuk berlari keluar dari gawang dan mengelilingi penjaga gol Thomas Kaminski sebelum memasukkan bola ke dalam gawang kosong.

Yang kedua datang dengan satu kenyitan mata daripada Lady Luck apabila rembatan Alejandro Garnacho selepas sepakan sudut mengenai dada Hojlund dan melantun ke gawang.