Liga Perdana Berita

Moyes terpinga-pinga dan terdiam dengan tindakan West Ham yang menyerah kalah

Pengurus West Ham United, David Moyes, benar-benar membisu untuk menjelaskan penyerahan dahsyat pasukannya dalam kekalahan 6-0 di tempat sendiri kepada pasukan Arsenal yang kejam dalam Liga Perdana semalam.

Kekalahan liga di tempat sendiri yang paling teruk dalam sejarah kelab ini terbukti benar-benar tidak dapat ditanggung oleh beribu-ribu penyokong tuan rumah yang telah mula meninggalkan Stadium London sebelum separuh masa ketika Arsenal mendahului 4-0. Anehnya, walaupun mengatakan dia dapat memahami kemarahan mereka, Moyes kelihatan lebih bersemangat untuk menunjukkan pencapaiannya di kelab itu.

“Hari yang sangat buruk bagi kami,” kata Moyes, yang pernah mengetuai pasukan Everton yang tewas 6-1 di tempat sendiri kepada Arsenal, memberitahu wartawan. “Sangat sukar untuk menerangkan bagaimana kami bermain dengan begitu teruk.”

West Ham di bawah kendalian Moyes pada masa lalu menyifatkan keangkuhan mereka sebagai sukar untuk ditewaskan dan, walaupun tidak semua peminat menyukai gaya mereka, mereka memenangi Liga Persidangan Uefa musim lalu. Walaupun apa yang akan dikatakan oleh pengkritiknya selepas kekalahan ini, pasukannya kekal di tangga kelapan dalam jadual dan dalam pusingan 16 terakhir Liga Europa.

“Untuk menjadi penyokong bola sepak, sentiasa ada masa yang sukar. Terutama kelab ini, yang orang lebih tahu tentang saya – saya kembali dua kali untuk memastikan mereka keluar dari penyingkiran,” kata pemain Scotland itu. “Hanya tiga bulan lalu apabila kami mungkin mengalami masa terbaik yang pernah dimiliki West Ham.

“Mari kita berlaku adil, mungkin tiga tahun lepas adalah masa yang baik seperti yang pernah dialami West Ham.

“Kami mengalami hari yang teruk hari ini. Jadi saya faham mereka, sama sekali, dalam meninggalkan. Kadang-kadang di kelab bola sepak anda akan mengalami hari yang buruk. Hari ini kita mengalami hari yang teruk. Tetapi saya pasti tidak akan melupakan yang baik.”

Keputusan semalam adalah lebih mengejutkan kerana West Ham sudah menewaskan Arsenal dua kali musim ini.

“Hari ini, saya fikir mungkin kita boleh memiliki nombor Arsenal – tetapi ia jauh, jauh daripada itu,” kata Moyes.