Liga Perdana Berita

Moyes gembira dengan ketabahan pasukan ketika rentak tanpa kalah berterusan

David Moyes terus terang mengakui bahawa pasukan West Hamnya berada di bawah prestasi terbaik mereka ketika menentang Brighton tetapi tetap gembira untuk mendapatkan sesuatu daripada perlawanan itu.

Kedua-dua pasukan yang mengejar Eropah itu mempamerkan aksi menjemukan untuk memaksa keputusan seri tanpa jaringan di Stadium Olimpik London, dengan ini merupakan kebuntuan pertama West Ham dalam Liga Perdana sejak seri 0-0 pada September 2018 menentang Chelsea.

Namun begitu, Moyes masih tersenyum memandangkan pasukannya sudah pun memperoleh kemenangan ke atas Albion dalam keadaan ketinggalan mereka pada awal musim ini.

“Jika anda berkata kepada saya pada awal musim bahawa kami akan mengambil empat mata menentang pasukan bogey kami, saya akan menerimanya sepanjang hari,” akuinya. “Anda mahu bermain lebih baik dengan bola dan bermain lebih baik, tetapi kami bertahan dengan sangat baik sekali lagi. Kami berdaya tahan dengan apa yang kami ada, yang merupakan sebahagian besar bola sepak.”

Moyes memuji pertahanan sementaranya – menampilkan tiga pemain simpanan di Angelo Ogbonna, Konstantinos Mavrapanos dan Ben Johnson – dan memuji mereka terutamanya kerana membantu pasukannya mengekalkan empat gol tanpa bolos berturut-turut sambil mengambil 10 mata daripada kemungkinan 12 mata semasa tempoh Krismas.

“Pemain pertahanan bermain dengan cemerlang. Mereka benar-benar melakukannya,” tegasnya. “Mereka melakukannya dengan cemerlang. “Kami mempunyai ramai pemain ini bermain dalam Liga Europa UEFA, jadi kebanyakan mereka sepatutnya mempunyai sedikit masa [permainan] dan bersedia. Kebanyakan mereka menunjukkannya.

“Pemain seperti Pablo Fornals, Dinos Mavropanos, Saïd Benrahma, Angelo Ogbonna dan Ben Johnson tidak bermain sebanyak pemain lain dan kami terpaksa membuat beberapa perubahan malam ini. Menentang pasukan Brighton yang bagus – yang terpaksa membuat perubahan juga – saya rasa ia adalah keputusan yang baik.

“Saya fikir kami bermain lebih baik pada separuh masa pertama dengan bola berbanding separuh masa kedua. Kami membeleknya tiga atau empat kali pada permulaan separuh masa kedua dan kami tidak mendapat bola. Kami ketika itu hampir bermain. pada sisa dan serangan balas, yang tidak terlalu bagus untuk ditonton, tetapi ia adalah mata yang baik untuk diperolehi.

“Ia adalah tempoh perayaan yang cemerlang. Kami telah menikmati Krismas yang sangat baik,” sambungnya.

“Bagi kami menang tiga dan seri satu perlawanan, ia bagus untuk kami. Kami sentiasa melihat untuk menilai ia berdasarkan persembahan dan saya tidak begitu menikmati perlawanan ini, tetapi kami mendapat apa yang saya fikir adalah keputusan yang sangat penting untuk kami. menentang salah satu pasukan terbaik negara.

Moyes gembira dengan pengurangan kesesakan perlawanan dalam beberapa minggu akan datang dengan Hammers dijadualkan bermain hanya dua perlawanan lagi pada bulan Januari. “Ia adalah program yang adil untuk tahun ini untuk apa yang boleh berlaku, tetapi program kami sebelum itu tidak terlalu adil,” katanya.

“Anda boleh berhujah tentang keadilan dari segi tidak dapat bermain Mohammed Kudus atau Nayef Aguerd malam ini manakala pasukan lain boleh bermain pemain Afrika mereka. Tetapi pemain telah dapat mempunyai satu atau dua hari cuti di sana sini, yang telah mendapat manfaat mereka.

“Dan nampaknya kami mungkin boleh berehat sedikit dengan minggu yang akan datang. Para pemain berhak mendapatnya untuk separuh pertama musim yang sangat baik yang mereka lalui.”