Liga Perdana Berita

Pep Guardiola baik dengan menjual £160k/minggu bintang kepada Liverpool

Jurgen Klopp sedang mencari pemain tengah pertahanan baharu selepas melepaskan Fabinho pada musim panas dan pemain Manchester City, Kalvin Phillips, telah dikaitkan dengan perpindahan kontroversi ke Anfield.

The Cityzens sentiasa cenderung untuk menjalankan perniagaan dengan rakan sejawat Liga Perdana mereka, seperti dalam kes mereka menjual pemain seperti Gabriel Jesus dan Oleksandr Zinchenko kepada Arsenal, tidak melupakan Raheem Sterling kepada dan Cole Palmer Chelsea. Dua yang terakhir mungkin menjadi keputusan yang dikesali kedua-dua pemain dalam senarai penjaring semasa pesta gol 4-4 Ahad lalu di Stamford Bridge.

Bercakap melalui Mirror kepada media pada sidang akhbar pra-perlawanan Chelsea, Pep Guardiola secara jujur mengakui dia tidak mempunyai sebarang keraguan mengenai menjual pemainnya kepada saingan Liga Perdana.

Dia berkata: “Jika mereka mahu pergi ke Chelsea atau [Manchester] United atau, saya tidak tahu, Liverpool, apa pun, apa masalahnya? Mereka gembira berada di sana dan kelab gembira dengan perpindahan itu.

“Kelab lain gembira dengan jumlah wang yang mereka belanjakan, jadi tidak mengapa. Seorang lagi pemain akan datang kepada kami dan kami terus berjalan dengan semangat yang baik dan mood yang baik.”

Phillips memerlukan masa perlawanan tetap dan juga “mencari pengembaraan”, menurut Calciomercato, dengan Newcastle digambarkan sebagai “mengetuai kumpulan” dengan Liverpool dan Juventus juga berminat dengan pemain tengah itu.

Walaupun laporan itu masih tidak mendedahkan berapa banyak kos bintang itu pada jendela perpindahan musim sejuk, ia akan menjadi perjanjian “rumit” untuk diselesaikan dalam jendela perpindahan yang singkat pada Januari, selepas mengambil kira harga yang diminta City dan gaji pemain.

Pemain tengah itu dilaporkan memperoleh £160,000 seminggu, yang diakui tinggi untuk pemain yang telah menjadi pemain bangku di kelab biru Manchester.