Liga Perdana Berita

Tekanan makin berterus untuk Erik Ten Hag ketika pertembungan Bayern Munich semakin hampir

Tidak pernah sebelum ini dalam era Liga Perdana apabila Manchester United tewas tiga daripada lima perlawanan pembukaan mereka namun perlu menguatkan diri mereka untuk menghadapi tugas yang sukar untuk membuka kempen Liga Juara-Juara mereka di lawan Bayern Munich.

Bos United, Erik ten Hag sudah pasti sudah merasai bahang penyokong yang kecewa dengan Red Devils selepas permulaan musim yang tidak menyenangkan telah mematahkan harapan untuk menjulang Liga Perdana musim ini. Ten Hag telah bernasib baik kerana telah terlindung daripada kritikan minggu-minggu awal kempen kerana kemarahan peminat sebaliknya ditujukan kepada beberapa siri isu luar padang – ketua di antaranya ialah keluarga Glazer yang kelihatan telah membuat proses untuk menjual kelab itu. ditahan.

Isu lain yang timbul termasuk pemain sayap Brazil Antony telah diberi cuti paksa untuk melawan dakwaan penderaan rumah tangga yang dibuat oleh bekas teman wanitanya. Terdapat juga isu United memutuskan bahawa Mason Greenwood terpaksa meninggalkan Old Trafford selama-lamanya bulan lalu walaupun tuduhan penyalahgunaan terhadap pemain berusia 21 tahun itu telah digugurkan.

Menambah masalah United juga ialah ketiadaan pemain sayap Jadon Sancho dalam aksi pasukan utama kerana pertengkaran umum dengan pengurusnya.

Semua ini tidak berjaya untuk Ten Hag yang – walaupun dipuji kerana mengembalikan United ke Liga Juara-Juara dengan menduduki tempat ketiga dalam Liga Perdana musim lalu dan menamatkan kemarau trofi enam tahun kelab dengan memenangi Piala Liga – menjadi sasaran untuk ejekan selepas menimbulkan kemarahan penyokong kerana menggantikan pemain baru Rasmus Hojlund pada pertengahan babak kedua kekalahan 3-1 di tempat sendiri kepada Brighton pada hari Sabtu.

Memandang ke hadapan, United mungkin terlalu angan-angan untuk meletakkan sebarang pertaruhan ke atas pemain Denmark berusia 20 tahun itu menyelamatkan hari dalam perlawanan UCL akan datang menentang Bayern Munich kerana semua harapan mereka boleh dibatalkan dengan cepat oleh bekas pemain Tottenham Harry Kane di Jerman. Kane telah mempamerkan aksi cemerlang dengan empat gol dalam banyak permulaan, manakala Hojlund masih kekal tanpa jaringan untuk United.

Tekanan jelas menimpa Ten Hag untuk menaikkan mood di sekeliling kelab dengan peningkatan pantas dalam keputusan di atas padang kerana kelab itu sudah ketinggalan sembilan mata di belakang pesaing ketat Manchester City dalam Liga Perdana. Oleh itu, memberi impak segera pada perlawanan Liga Juara-Juara akan datang pasti akan memberi kesan kepada kejayaan atau kegagalan musim kedua Ten Hag.

“Ia mengenai watak,” kata Ten Hag, menjelang kepulangannya ke Munich, tempat dia melatih pasukan Bayern B antara 2013 dan 2015.

“Sekarang kita perlu melihat sejauh mana kita kuat, bagaimana pasukan bersatu dan pemain mana yang berdiri dan menunjukkan watak serta memimpin pasukan.”