MLS Berita

‘Bukan tentang wang’: Messi mendedahkan mengapa dia menolak langkah berbilion dolar Arab Saudi untuk Inter Miami sebaliknya

Pemenang Piala Dunia 2022 dan bekas penyerang Paris Saint-Germain Lionel Messi mengesahkan keputusannya untuk menyertai kelab MLS Inter Miami, mengetepikan Barcelona dan lobak berbilion dolar mega tergantung di hadapannya dalam bentuk kontrak Al-Hilal yang menguntungkan Arab Saudi.

“Saya membuat keputusan bahawa saya akan pergi ke Miami,” kata Messi dalam temu bual dengan akhbar Mundo Deportivo dan Sport pada hari Rabu.

“Saya masih belum menutupnya 100 peratus. Saya masih kehilangan beberapa perkara, tetapi kami memutuskan untuk meneruskan. Jika Barcelona tidak berjaya, saya mahu meninggalkan Eropah, keluar dari perhatian dan lebih memikirkan tentang keluarga saya,” tambah pemenang anugerah Ballon d’Or tujuh kali itu.

Perpindahan pemain berusia 35 tahun itu secara berkesan menamatkan spekulasi berbulan-bulan dan mengejutkan peminat bola sepak di seluruh dunia kerana Inter Miami sentiasa muncul sebagai perbandingan sebagai pilihan yang lebih kecil untuk pemain bola sepak yang ramai peminat dan tokoh bola sepak, dipuji ketika KAMBING bertengger di puncak permainan.

Keputusan untuk Messi menyertai pengasas bersama Jorge dan Jose Mas, bersama tokoh bola sepak David Beckham, di Inter Miami adalah susulan daripada 15 tahun kerjaya yang monumental, dengan ahli sihir Argentina itu menjelaskan bahawa dia telah pergi pada saat-saat akhir. berkaitan dengan perjanjian Barca kerana dia tidak mahu diserahkan lagi kepada belas kasihan orang lain selepas apa yang berlaku kepadanya dua musim lalu dan apa yang dia mahukan adalah sesuatu yang bermakna untuk dia dan keluarganya, yang jelas dia merasakan perjanjian MLS itu akan tawaran.

“Jelas sekali dengan tanggungjawab dan keinginan yang sama untuk mahu menang dan sentiasa melakukan sesuatu dengan baik. Tetapi dengan lebih ketenangan fikiran,” penjaring 806 gol itu bersuara dalam temu bualnya.

Secara meluas dipercayai bahawa Messi akhirnya akan memilih untuk bermain untuk Al-Hilal, mengikut jejak pesaing lama Cristiano Ronaldo kerana Al-Hilal nampaknya telah membuat satu tawaran kontrak terakhir kepada kem Messi bernilai $1.6 bilion dalam tempoh tiga tahun, menurut Barcelona- wartawan berasaskan Helena Condis pada hari Rabu.

Bagi Messi, wang sama sekali tidak menjadi pendorong.

“Jika ia adalah masalah wang, saya akan pergi ke Arab atau tempat lain. Ia kelihatan seperti banyak wang kepada saya,” katanya kepada Mundo Deportivo.

“Sebenarnya keputusan terakhir saya pergi ke tempat lain dan bukan kerana wang,” Messi bersuara.

“Saya benar-benar mahu kembali ke Barça, saya mempunyai impian itu. Tetapi selepas apa yang berlaku dua tahun lalu, saya tidak mahu berada dalam situasi yang sama lagi, meninggalkan masa depan saya di tangan orang lain.”

“Saya mahu membuat keputusan sendiri, memikirkan saya dan keluarga saya.”

Fasa Amerika Syarikat mewakili dan simbolik persekitaran yang lebih santai secara holistik bagi puak Messi selain juga merupakan insentif kewangan yang lebih mencukupi.

Walaupun butiran kewangan kontrak Messi Inter Miami belum dikeluarkan, difahamkan dia dilaporkan akan diberikan pegangan pemilikan bersama-sama dengan potongan hasil daripada Pas Musim MLS Apple TV, yang mempromosikan permainan liga, dan akan dapat memaksimumkan perjanjian penajaannya yang sedia ada dengan Adidas.

Dikenali sebagai salah seorang pemain bola sepak dan atlet yang paling dikenali di dunia, perpindahan Messi ke MLS dijangka akan memacu penonton apabila AS mula menjadi tuan rumah Piala Dunia 2026.

MLS memperoleh yuran terus dalam lingkungan $250 juta setahun daripada Apple sehingga ia menjalankan ambang langganan tertentu daripada penonton, yang mana ia akan membuat bahagian hasil daripada langganan tersebut.