Piala FA Berita

Hatrik kedua Haaland minggu ini membantu City mengalahkan Burnley 6-0

Penyerang Norway, Erling Haaland, meningkatkan lagi kedudukannya untuk memberikan hatrik kedua minggu ini sejak dia menyertai Jun lalu untuk mengumpul 42 gol untuk Manchester City setakat ini – dan masih dikira.

Tidak dapat dihalang Penyerang cemerlang Norway itu sekali lagi melayan penonton dengan satu lagi paparan kemahiran penyudahnya yang mendesis apabila dia dengan mudah melepasi halangan 40 gol pada musim pertamanya di Manchester City dengan hatrik ketika pasukannya menewaskan Burnley 6-0 pada suku akhir Piala FA pada awal pagi Sabtu.

Nampaknya tidak memuaskan rasa laparnya untuk menjaringkan gol walaupun derby lima golnya menentang RB Leipzig pada pertengahan minggu, penyerang Norway itu memadamkan nafsunya untuk menjaringkan gol dengan merobohkan pendahulu Kejuaraan di Stadium Etihad.

Gol tanda dagangan pemain berusia 22 tahun itu hadir pada minit ke-32 dan ke-35 dan menjadikannya kelihatan seperti berjalan-jalan di taman ketika dia menyempurnakan hatrik keenam musim ini apabila dia menyempurnakan rebound untuk menamatkan perlawanan sejurus sebelum sejam.

Haaland kini mempunyai 42 gol yang menakjubkan dalam begnya untuk City sejak menyertai dari Borussia Dortmund pada Jun lalu.

Ketika City dengan gembira melakukan kekecohan, ia adalah hari yang menyiksa bagi bekas wira City Vincent Kompany yang boleh dipuji kerana membimbing Burnley kembali ke Liga Perdana selepas tersingkir tahun lalu.