Liga Perdana Berita

Marcelo Bielsa di London untuk rundingan terakhir Everton

Bekas bos Leeds, Marcelo Bielsa, telah terbang ke London semalam untuk rundingan terakhir bagi menggantikan Frank Lampard sebagai pengurus Everton, dengan kelab itu didakwa berharap untuk membuat temu janji menjelang hujung minggu.

Bielsa dan Sean Dyche adalah dua pendahulu yang digemari untuk menggantikan Lampard selepas dia dipecat pada Isnin. Ralph Hasenhuttl, salah seorang calon utama awal, difahamkan tidak berminat dengan jawatan itu.

Pemegang saham majoriti Everton, Farhad Moshiri dikatakan akan terus berusaha untuk meyakinkan Bielsa untuk mengambil jawatan Goodison, dengan keadaan kelihatan seperti semakin lama gerai Bielsa, semakin besar kemungkinan Dyche, tidak bekerja sejak meninggalkan Burnley menjelang penghujung tahun musim lalu, akan berakhir dengan peluang untuk menyelamatkan Everton daripada penyingkiran

.
Nampaknya sudah ada persefahaman bahawa walaupun pemain Argentina itu telah bersetuju untuk bertemu dengan pegawai Everton, mereka masih belum meyakinkannya mengenai kualiti skuad semasa dan peningkatan yang diperlukan.

Kelab itu dikatakan berharap mendapat kejelasan muktamad sama ada dia akan menerima tawaran mereka atau tidak kerana difahamkan Moshiri masih bersungguh-sungguh ingin meneroka setiap laluan dengan Bielsa sebelum meneruskan, walaupun dia menyedari masa semakin suntuk untuk memastikan jurulatih seterusnya boleh bekerja dalam jendela perpindahan ini.

Pemain tertinggi Everton itu telah pun mengadakan perbincangan dengan kedua-dua jurulatih dan semangat Dyche untuk peranan itu – berbeza sekali dengan sikap Bielsa yang berhati-hati dengan keraguannya – mungkin akhirnya memaksa Moshiri untuk berputus asa dalam usahanya mengejar doyen Argentina yang sangat dihormati yang rakan sebayanya. peganglah dengan setinggi-tingginya.

Sekiranya Dyche akhirnya muncul sebagai calon terakhir, dia mungkin menjadi langkah jangka pendek awal untuk menutup jurang dengan harapan dia boleh memimpin pasukan keluar dari zon penurunan.

Bagaimanapun sekiranya dia terus menarik perhatian selepas itu, itu boleh membuka jalan untuk kontrak jangka panjang.

Perbandingan akan dibuat di kawasan ini dengan Everton melantik Sam Allardyce pada pertengahan musim 2017-18, kerana Allardyce bukanlah pilihan pertama kerana pilihan Moshiri ketika itu ialah Marco Silva, yang ketika itu masih di Watford.

Bekas pengurus England Allardyce tiba sebagai langkah kecemasan tetapi sangat tidak disenangi penyokong Everton walaupun dia membawa pasukan itu dengan selesa ke kedudukan kelapan dalam liga.

Moshiri tidak mempunyai pilihan selain menggantikannya pada musim panas itu dalam menghadapi permusuhan peminat yang semakin memuncak, pada masa itu Silva sudah tersedia.

Adalah penting bagi Moshiri untuk juga mempertimbangkan kemungkinan pelantikannya yang seterusnya perlu membawa kelab itu keluar dari Kejuaraan jika mereka tidak dapat melepaskan diri dari tiga terbawah musim ini.

Kedua-dua Dyche dan Bielsa memenangi promosi ke Liga Perdana dengan Burnley dan Leeds, masing-masing, walaupun keutamaan yang jelas dan segera adalah untuk mengekalkan status Liga Perdana Everton.