Piala Dunia 2022 Berita

Argentina tidak mengambil mudah Australia: Scaloni

Setelah jari mereka terbakar oleh Arab Saudi pada awal kejohanan dan lebih bijak untuk pengalaman itu, pengurus Argentina Lionel Scaloni menegaskan gergasi Piala Dunia Argentina tidak akan melepaskan diri dan membuat kesilapan dengan mengambil mudah orang luar Australia.

Harapan Argentina untuk Piala Dunia kemudiannya tergantung pada benang pepatah selepas mereka dikejutkan 2-1 oleh Saudi peringkat rendah dalam perlawanan pembukaan Kumpulan C mereka.

Bagaimanapun, mereka berpuas hati dan bangkit dengan hebat dengan kepanasan untuk menewaskan kedua-dua Mexico dan Poland 2-0 dalam perlawanan berikut dan mengungguli kumpulan, menetapkan pertembungan 16 terakhir dengan Socceroos.

“Mereka semua sukar, kami melihatnya dengan Arab Saudi,” kata Scaloni kepada pemberita lewat Rabu.

“Jika anda fikir Australia akan mudah, anda silap kerana mereka telah menunjukkan bahawa melalui perlawanan menentang pasukan yang sukar dalam Piala Dunia ini.”

Scaloni mengakui dia dan kakitangan bilik belakangnya menghabiskan sedikit masa menganalisis Australia setakat ini tetapi akan melakukannya sekarang.

Bagaimanapun beliau menegaskan bahawa walaupun “kita perlu menganalisis lawan kita, kita juga perlu memikirkan cara untuk menyakiti mereka.”

Scaloni juga meluahkan rasa terkilannya dengan penganjur kerana Argentina akan beraksi dalam pusingan 16 terakhir pada hari Sabtu dengan hanya dua hari penuh untuk berehat.

“Kami gembira hari ini tetapi saya tidak mahu gembira kerana saya fikir ia gila kerana kami bermain dalam tempoh dua hari sahaja walaupun menjadi juara kumpulan ini,” katanya.

“Saya tidak dapat memahaminya. Ini sudah (awal pagi) Khamis dan kami mempunyai dua hari dan kemudian kami perlu bermain.”

Mengenai cadangan bahawa kekalahan Argentina kepada Arab Saudi telah menjadi rahmat terselindung, Scaloni segera menolak mereka.

“Tidak, saya tidak fikir ia berfaedah untuk kalah, kami tidak memperoleh apa-apa daripada kekalahan itu dan kami tahu kami perlu memenangi baki dua perlawanan.”

Bagi pemain, keupayaan Argentina untuk bangkit daripada kesukaran itu menunjukkan keberanian mereka apabila mereka berjaya mengatasi kapten dan azimat Lionel Messi secara tidak sengaja terlepas sepakan penalti separuh masa pertama dengan kedudukan 0-0.

“Kami menunjukkan kami mempunyai banyak perwatakan dan personaliti. Kami patut dihormati kerana menamatkan saingan kumpulan dan cara kami bermain,” kata pemain tengah Rodrigo De Paul.

Bek tengah Nicolas Otamendi menambah: “Kami adalah pasukan yang semakin kuat di bawah tekanan, kami terus menunjukkannya.”

Pemain tengah Alexis Mac Allister, yang membuka jaringan kurang seminit pada babak kedua, berkata ia adalah “impian menjadi kenyataan” untuk menjaringkan gol di Piala Dunia.

Dan dia menegaskan pasukan tidak pernah berhenti percaya, walaupun selepas kehilangan Messi.
“Kami sentiasa positif, kami mempunyai ketenangan yang kami perlukan untuk memenangi perlawanan ini — tersasar penalti tidak menjatuhkan kami,” katanya.