Liga Perdana Berita

Jack Grealish dari Man City membalas kritikan Graeme Souness

Jack Grealish telah menolak kritikan berulang kali terhadap gaya permainannya daripada Graeme Souness dengan mendedahkan bos Manchester City, Pep Guardiola telah menggesanya untuk menunjukkan “bola” untuk menyesuaikan diri dengan pendekatan yang berbeza.

Pemain berusia 27 tahun itu berpindah dari Aston Villa ke City pada musim panas lalu dalam perpindahan £100 juta dan walaupun pasukan Guardiola memenangi kejuaraan Liga Perdana keempat dalam tempoh lima tahun, Grealish kadangkala merupakan seorang pemain luar yang hanya memulakan 22 perlawanan dan menjaringkan tiga gol.

Bekas pemain tengah Liverpool, Souness, minggu ini mendakwa Grealish “seorang pemain bola sepak yang bagus, bukan pemain yang hebat” dan mendakwa dia sering dikasari di Aston Villa kerana dia terlalu lama menguasai bola adalah “tidak melihat gambar dengan cepat.”

Ia adalah yang terbaru dalam siri penilaian layu daripada Souness on Grealish, yang memilih sidang akhbar di St George’s Park berikutan panggilannya ke skuad England terbaru untuk perlawanan Liga Negara-Negara UEFA menentang Itali dan Jerman sebagai masa yang sesuai untuk bertindak balas.

“Saya tidak tahu apa masalah dia dengan saya,” kata Grealish. “Dia selalu bercakap tentang saya. Tetapi saya cuba untuk tidak membaca banyak perkara. Ia adalah sukar anda tahu apabila dia berada di Sky Sports dan ia ada di mana-mana di sekitar padang latihan pada masa-masa tertentu.

“Dengar, dia jelas seorang pemain yang hebat dan menang banyak tetapi saya tahu dia mempunyai banyak perkara untuk … Saya tidak tahu apa yang dia katakan tentang saya atau apa masalah yang dia hadapi. Saya tahu saya sendiri kebolehan.

“Saya tahu sebelum ini dia sering bercakap tentang saya tidak menggerakkan bola dengan lebih cepat tetapi apabila saya bermain untuk pengurus seperti Pep Guardiola dan dia memberitahu saya untuk mengekalkan bola sebanyak yang saya boleh dan mempunyai bola untuk diambil. ia di mana-mana, itulah yang saya akan cuba dan lakukan.

“Jelas sekali saya akan sentiasa mempunyai orang, jika saya tidak bermain dengan baik… dengar saya tahu dalam diri saya, saya sentiasa menonton perlawanan saya kembali dan perkara seperti ini dan saya sangat kritis terhadap diri saya sendiri.

“Saya tahu bahawa terdapat perlawanan, terutamanya pada separuh kedua musim lalu, di mana saya tidak berada dalam prestasi terbaik saya.”

Grealish memulakan perlawanan pembukaan City musim ini di West Ham tetapi mengalami masalah buku lali yang menyebabkan dia menjadi pemain gantian pada separuh masa kedua menentang Bournemouth, selepas itu dia diketepikan selama tiga minggu.

“Malangnya bagi saya, saya kembali pada pra-musim, saya kembali cergas di mana saya mempunyai pramusim yang kuat dan kemudian mengalami kecederaan pada perlawanan kedua.

“Tetapi mulai sekarang, saya hanya akan mencuba dan menundukkan kepala dan cuba memulihkan kecergasan itu kerana saya tahu saya belum mencapai tahap 100% lagi. Saya rasa saya hanya bermain satu 90 minit musim ini. Tetapi ya, saya fikir saya akan sentiasa mempunyai orang di belakang saya tetapi saya hanya perlu mencuba dan pergi dan membuat persembahan.”

Grealish, bola sepak termahal Britain, menarik perhatian lebih lanjut sepanjang musim panas selepas digambarkan sedang bercuti di Ibiza dan Las Vegas.

“Saya seperti kanak-kanak biasa,” katanya. “Saya rasa saya hanya melakukan apa yang dilakukan oleh ramai pemain bola sepak lain, tetapi kadangkala saya mendapat lebih perhatian apabila saya bercuti di Ibiza atau Vegas atau sesuatu.

“Selepas itu kemudian saya meletakkan gambar [di media sosial] saya bekerja. Saya tidak tahu sama ada ramai orang bercakap tentang itu. Saya cuba untuk kembali cergas mungkin dan saya rasa seperti saya melakukannya. Saya’ pernah melihat pengurus berkata itu beberapa kali tentang saya.

“Saya tahu bagaimana saya dan betapa profesionalnya saya sebenarnya dan saya harap saya boleh mengembalikan prestasi saya seperti yang saya pernah bermain ketika saya bermain pada tahap terbaik saya.

“Saya terpaksa belajar untuk menanganinya. Lebih-lebih lagi jika seseorang berkata seperti Ibu atau Ayah saya atau seseorang, saya akan lebih banyak mendengar.

“Tetapi ya, kadang-kadang apabila orang mengatakannya sama ada ia adalah troll di Twitter atau Instagram atau perkara-perkara seperti itu, itu tidak mengganggu saya sama sekali. Itu hanya sebahagian daripada apa yang kami telah bermain untuk pasukan kebangsaan dan bermain untuk besar kelab di England. Saya tidak fikir saya seorang sahaja, saya rasa terdapat sedikit.

“Apabila saya menandatangani untuk Man City dan harga yang datang bersamanya, saya tahu ia tidak akan menjadi ketawa melainkan saya bermula seperti yang dilakukan Erling Haaland. Itulah satu-satunya cara saya tidak akan dirotan.”